Koma yöntemiyle bağımlılık tedavisi

Kırgızistan’da alkol ve uyuşturucu bağımlığına sıra dışı bir metotla çözüm aranıyor. Koma yöntemiyle 23 yılda 16 binden fazla bağımlının tedavi edildiği ve yöntemin binlerce aileye umut olduğu belirtiliyor.

Koma yöntemiyle bağımlılık tedavisi

3 farklı aşamada uygulanan yöntemin birinci aşamasında bağımlıların alışkanlık isteklerinin bastırılması ve ihtiyaçlılık sendromundan kolaylıkla kurtulmaları için hastanın organizması temizlenerek psikofarmokolojik ve merkezi kolinolitik blokaj metodu uygulanıyor.

Kolinolitik blokaj sırasında bağımlılara düşük dozda atropin verilerek birkaç saatliğine komaya sokuluyor. Yoğun bakım ünitesinde yapılan bu işlemde uzmanların gözetiminde bağımlılara koma halindeyken psikoterapi uygulanıyor.

Kliniğin Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Natalie Subbotina hastaların tedaviyi kabul ederek kliniğe gelmelerinin tedavinin başarısına etkisine büyük olduğunu belirterek, “Hastalarımız kardeşi, eşi, babası, annesi veya yakın bir arkadaşı gibi muhakkak bir yakınıyla beraber kliniğimize gelmeli” dedi.

Subbotina, 25 yıldır uygulanan bu yöntemin insan üzerinde hiçbir olumsuz zihinsel etki bırakmadığını veya vücut metabolizmasına olumsuz bir etkisi yapmadığını ileri sürdü.

ÇEŞİTLİ TAMAMLAYICI TEDAVİ YÖNTEMLERİNDEN YARARLANILIYOR

Birinci aşamada ek olarak hastanın normal metabolik sürecine ulaşmasına yardımcı olmak için, nerotik belirtilerinden kurtulması ve genel fiziksel sağlığının güçlendirilmesine yardımcı olan plasmaferez ve hiperbarik oksijen, transkronial elektrostimülasyon, akupunktur, medikal masaj, elle terapi, bağışıklığı yatıştırıcı terapi, medikal beyaz çamur ve sauna tedavisi gibi prosedürler uygulanıyor.

Tedavinin ikinci aşamasında hastanın kendine güvenini ve yeteneklerini yeniden keşfetmesi ve ruh sağlığını güçlendirerek psikolojik durumunu sürdürmesi için bilinç bütünlüğü elde etmesini sağlama amaçlı psikoterapik sentez olarak adlandırılan “MindCrafting” tedavisine geçiliyor.

GRUP VE BİREYSEL PSİKOTERAPİ UYGULANIYOR

Issık Gölü kıyısında bir çeşit rehabilitasyon kampına katılan hastalar temiz hava, doğal güzellikler ve organik gıdalarla baş başa kalıyor. Klinikte doktorlar buna ek olarak grup ve bireysel psikoterapilere rehberlik ediyor.

Üçüncü ve son aşamaya geçmeden önce medikal komisyon kararı ile stress-enerji psikoterapi ve HAC uygulamasına hastalar yönlendiriliyor. Sadece nöroloji departmanındaki hastalar HAC’a yönlendiriliyor. Tedavi sonucunun kalıcılığını ve sürdürülebilirliğini sağlamak olan bu aşamada hastaların, negatif olumsuz anıları ve tecrübeleri yerine kendilerini olumlu ve verimli bir hayata bırakması amaçlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...