Leyla ile Mecnun yaşasaydı...

Aşk sadece edebiyatçıların konusu değil, artık aşkın kimyası da ölçülebiliyor. Psikiyatrist Nevzat Tarhan, ‘Aşk Terapi’ adlı kitabı ile aşkın nörobiyolojisini irdeliyor.

Leyla ile Mecnun yaşasaydı...

Artık aşkın kimyası ve nörobiyolojisi ölçülüyor, beyinde yarattığı etkiler görüntülenebiliyor. Mesnevi Terapi ve Yunus Terapi kitaplarının ardından Aşk Terapi kitabını okurlarına sunan Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Leyla ve Mecnun bugün hayatta olsalardı bir psikiyatri hastanesine yatırılır, güçlü ilaçlar, elektriksel veya manyetik tedavilerle aşkları kabul edilebilir bir sınıra çekilebilirdi” diyor.

Kitapta “kime âşığım, aşk nedir, neden âşığım, ne şartlarda âşık oldum, nasıl âşık oldum, aşkımın zamanlaması nasıldı, aşkımı nasıl sürdürülebilir hale getirebilirim...” gibi sorulara cevaplar aranıyor.

Kitapta “Self Report” yani okuyucunun kendi kendisini değerlendirebileceği üç önemli ölçek; “yakın ilişkiler ölçeği”, “duygu ifadesi ölçeği” ve “yalnızlık ölçeği” sunuluyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, artık aşk duygusunu klinik ölçeklerle analiz edebildiklerini, arka planında neler yattığını daha ustaca ve ince yöntemlerle ayrıştırabildiklerini ifade ediyor.

"MEVLANA'NIN AŞK ÖĞRETİSİNİ YORUMLADIM"
Tarhan, “Aşkın hem biyolojik hem de psikolojik boyutunu inceleyebiliriz, fakat buna kadim bilgeliğin katkısını da eklemek gerekir diye düşündük. Bunun için, yeni bilgiler ışığında Doğu hikâyelerini ve Mevlânâ’nın aşk öğretisini yeniden yorumlamaya ihtiyacımız vardı. Bu kitapta bunu yapmaya çalıştım” diyor.

Yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kitabıyla aşkın manasını anlamayı, acısını dindirmeyi, yaralarını tedavi etmeyi ve hayata renk katmaya katkı sağlamayı hedeflediğini, bunu başarırsa çok mutlu olacağını dile getiriyor.

Sayfa Yükleniyor...