‘Masa başı hastalığı’na sarmaşıklı destek

Fitoterapist Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Hindistan ormanlarında yetişen gurmar yaprağının, oluşumunda hareketsizliğin rol oynadığı ve birçok hastalığı bünyesinde barındıran metabolik sendrom tedavisinde umut verdiğini söyledi.

‘Masa başı hastalığı’na sarmaşıklı destek

‘Modern kent yaşamı hastalığı’ olarak da anılan metabolik sendrom (MS); obezite, hipertansiyon, diyabet gibi çeşitli kardiyo-metabolik risk faktörlerini kapsayan bir durum. Yaş ilerledikçe kalp veya şeker hastalığına yakalanma riskini artıran sendromdan en çok etkilenen grup ise masa başında çalışan, fiziksel açıdan hareketsiz yaşam süren, düzensiz beslenen ve yoğun stres altında olanlar.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, gurmer bitkisinin MS tedavisinde yardımcı olabileceği görüşünde:

Gurmer, Hindistan'ın tropik ormanlarından yetişen bir sarmaşık türü.

“Çalışmalar, gurmer bitkisinin kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Sarmaşık, geleneksel olarak yaklaşık 2000 yıldır Hindistan ve Güney Asya' da Tip 1 ve Tip 2 diyabet için doğal bir terapi olarak kullanılıyor. Yapısında yer alan gymnemik asitten ötürü şeker metabolizmasının düzenlenmesinde olumlu etkileri bulunan bu asit, yüksek derecede şeker tadını yok edici özelliğe sahip. Bir başka deyişle, şeker tadının alınmasını engelliyor.”

"MİDE HASTALIKLARINDA DA ETKİLİ"

Bitkinin bu özellikleri sayesinde obezite, hiperglisemi, anemi, kemik erimesi gibi aşırı şeker tüketiminin neden olduğu hastalıkların tedavisine yardımcı olduğunu ifade eden Yeşilada, “İnce bağırsakta şeker moleküllerinin emilimini azalttığından, şekerin metabolik etkisini azaltmaya da yardımcı oluyor. Bitki; idrar söktürücü, ateş düşürücü olarak da kullanılıyor, ayrıca bazı mide rahatsızlıklarının tedavisine de etkili olduğu biliniyor” şeklinde konuşuyor.

‘Masa başı hastalığı’na sarmaşıklı destek - 1 Prof. Yeşilada gurmar bitkisinin, sağlıklı bir diyet ve egzersiz programı eşliğinde kullanıldığında kilo kontrolüne de yardımcı olabildiğini söylüyor.

ETKİSİNİ AŞAMA AŞAMA GÖSTERİYOR

Gurmar yapraklarının kan şekerini dengeleyici etkisiyle ilgili araştırmaların 1920'lere dayandığını aktaran Yeşilada, “Ancak bu etki çoğu hipoglisemik ilacın aksine, ani değil doğal olarak aşamalı biçimde sağlanıyor. Bitkideki hipoglisemik etkili etken madde olan gimnemik asit bitkinin ham yapraklarının çiğnenmesi ile değil, modern kullanımında standart hale getirilmiş kapsüller halinde kullanılıyor” diyor.

DOKTOR ÖNERİSİYLE KULLANILMALI

Bitkisel ürünlerin ancak doktor önerisi ve kontrolünde kullanılması gerektiğinin altını çizen Prof. Yeşilada’nın verdiği bilgilere göre gurmar yapraklarının pankreas üzerindeki etkisi ilk kez 1920’lerin sonunda belgelenmiş olmasına rağmen bu araştırmanın sonuçları 2004 yılında yayınlanmış. Ayrıca Washington Georgetown Üniversitesi Medical Center’daki bilim insanlarının çalışmasıyla, bitkinin normal vücut ağırlığı ve kan yağları seviyelerinin sağlanmasında yardımcı olabileceği gösterilmiş.

Sayfa Yükleniyor...