Bayburt'ta yapılan 11. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nde "Adli Epidemiyoloji" başlıklı sunum yapan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan Epidemiyolog Gürcan Paracıklı, Türkiye'de Ebola konusunda riskin çok az ancak MERS CoV virüsünün çok daha ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.

Paracıklı, bir katılımcının "MERS CoV ve Ebola virüslerinin biyoterörizm olarak algılanabilir mi" sorusu üzerine, kanıtlanmadan bununla ilgili bir yorum yapamayacağını belirterek, "Mutlaka algılanabilir. Aslında Ebola virüsü 1990'lı yılların ortalarında Kongo'nun Ebola Nehri kıyısında çok küçük bir yerel kabilenin bir köyünde ortaya çıkmış ve yaklaşık 200-300 kişiyi öldürüp yayılmadan bitmiş ve literatüre bu şekilde girmiş bir virüstü" dedi.

Ebola virüsünün son zamanlarda Batı Afrika'nın 4 ülkesinde tekrar ortaya çıktığını anımsatan Paracıklı, "Bu 4 ülkenin dışına aslında yayılmadı, halen yayılmadı. Sporadik vakalar görülüyor. İşte Almanya'da, Amerika'da vakalar var. Aslında denen vakaların hepsi Batı Afrika'da bulunup kendi ülkelerine geri dönmüş, yani virüsü orada kapmış olan insanlar" ifadelerini kullandı.

Ebola virüsü için şu an Türkiye'de ciddi risk olmadığını kaydeden Paracıklı, şöyle devam etti: "Bir tehdit yok statüsündeyiz biz hala. Yani alarmımız düşük risk alarmı. Dışişleri Bakanlığı ile de yaptığımız en son toplantıda, bu ülkelerle hiçbir şekilde bizim ticari anlamda mal alıp satmadığımız, yolcu anlamında da deniz taşımacılığını kullanmadığımız, sadece havayolu taşımacılığını kullandığımız, bu havayolununda direkt uçuş olmadığı, bu yüzden Türkiye'nin Ebola konusunda riskin çok az olduğu ile ilgili henüz bilgimiz var. İki riskli vakamız vardı, onların sıtma olduğu ortaya çıktı."

Türkiye için asıl tehdidin MERS Cov olduğunu dile getiren Paracıklı, "MERS CoV ise çok daha ciddi bir tehdit Türkiye için. Çünkü şu an Arap Yarımadası'nda endemik ve hem umre hem hac dolayısıyla oraya giden her insan MERS CoV ya da eski ismiyle sars virüsünü Türkiye'ye taşımak için çok büyük bir tehdit. Onun için bunun üzerinde daha çok duruyoruz. Bunlar biyoterör olabilir mi? Tabi ki olabilir ama kanıtlanmadan bununla ilgili bir yorum yapamayacağım" diye konuştu.