Mevsimsel gripten aşı ile korunun

Grip ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir viral solunum sistemi hastalığı. Fakat üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığı ve çoğunlukla daha hafif bir tablo olan nezle ile karıştırıldığı için yeteri kadar önemsenmiyor.

Mevsimsel gripten aşı ile korunun

Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 200 bin kişinin hastaneye yatırılmasına, 36 bin kişinin ölümüne neden olmakta.

Amerikan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, benzer oranların bir çok ülke için geçerli olup, bazen ciddi salgınlarla toplumu önemli ölçüde etkileyebildiğini söyledi.

Hastalık ateş, kas ağrıları, başağrısı, halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve akması ile başlar. Normal seyrinde 3-7 günde iyileşir. Fakat yaşlı, çocuk ve direnci kıran ek hastalığı olanlarda daha ciddi tablolara dönüşür.

Sinüzit, Zatürree, orta kulak iltihabı veya tüm vücuda yayılması ile kalp dokularının bile iltihaplanabileceği ciddi tablolara dönüşebilir. Ayrıca şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığı olanlarda, bu hastalıları alevlendirip, kötüleştirebilir. Hastalık en çok küçük çocuk ve yaşlılarda ağır seyreder.

AŞININ ÖNERİLDİĞİ GRUP
Hastalığın toplumda yayılmasını önlemek ve risk grubu olarak adlandırılan insanları korumak için her yıl grip aşısı yapılması önerilmektedir. Grip aşısınının önerildiği gruplar :

6 ay-18 yaş arası çocuklar ve gençler. Kronik akciğer hastalığı olanlar (Kronik bronşit, Astım vb.) Bütün kalp damar hastaları (Yalnızca Hipertansiyonu olan hastalaarda mutlak zorunlu değildir.)

Kronik böbrek, karaciğer hastalığı ve şeker gibi metabolik hastalığı olanlar. Savunma sistemini zayıflatan kortizon veya immunsupresif denilen ilaçları kullananlar.

AIDS, kanser gibi vücut direncini düşüren hastalığı olanlar, solunum sistemi çalışmasını bozan akciğer dışı hastalığı olanlar (Omurilik felçlileri, kas ve sinir sistemi hastalığı olanlar.)

Huzurevi ve bakımevinde kalanlar, hamileliğinde 3 ayı tamamlayan tüm hamileler, grip sezonu yani sonbahar ve kış aylarında hamile kalma olasılığı olanlar, 50 yaş üstü erişkinler, sağlık personeli, itfaiye, polis gibi önemli ve yaygın kamu hizmeti yapanlar.

Liste her geçen gün genişlemekte ve toplumda korunma amacıyla nüfusun kalabalık olduğu yarlarde neredeyse toplumun tümünü aşılamaya doğru bir gidiş olduğu gözlenmekte.

AŞININ ÖNERİLMEDİĞİ GRUP

Piyasada ölü virüslerle yapılan ‘Split inaktif’ denilen aşı yaygındır ve güvenle yapılabilir. Zayıflatılmış virüslerle yapılan ve burundan sprey şeklinde verilen canlı aşılar ise doktora danışılmadan yapılmamalıdır. Bu aşılar bazı gruplara yapılmamaktadır. Bu gruplar şu şekilde sıralanabilir:

Yumurtaya ciddi allerjisi olanlar, daha önce grip aşısına allerjik reaksiyon gösterenler, grip aşısından 6 ay sonraya kadar olan dönemde Guillan Barre denilen kas hastalığı geçirmiş olanlar, 6 aydan küçük çocuklar, ateşli hastalık geçirenler (Ateşli hastalık tamamen düzelene kadar aşı yapılmaz.)

Son bir kaç yıl içerisinde aşılarla ilgili yapılan çalışmalarda aşının içerisindeki virüs sayısı arttırılmış, yayılma olasılığı olan yeni grip virüsü tiplerine de etkin hale getirilmiştir. Bu gelişmeler aşının gücünü ve yapılma yüzdesini arttırmıştır. Daha önce ‘Gebelerde yapılabilir’ düşüncesi, çalışmalarla yerini 'Gebelerede yapılmalıdır’a  bırakmıştır. Yaşlılarda aşının mutlaka yapılma sınırı 65 ten 50 ye çekilmiştir.

CİDDİ YAN ETKİLER NADİREN GÖRÜLÜR
Aşı sağlıklı insanlarda grip oluşumunu yüzde 70-90 oranında önler. Kuş gribi olarak bilinen Avian İnfluenzaya ve Domuz Gribine (Swine Flu) karşı koruyuculuğu yoktur. Aşının çoğunlukla hafif seyreden 1-2 gün süren yan etkileri görülebilir. Bunlar ateş, halsizlik, titreme, yorgunluk, başağrısı ve aşı yapılan yerde bölgesel şişlik, kızarıklık gibi reaksiyonlardır. Nadiren ciddi yan etkiler olur.

Aşı her yıl Dünya Örgütü ve Bulaşıcı Hastalıklar Komisyonu'nun önerilerine göre bölgesel olarak hazırlanır. Bu nedenle her yıl yeniden olmak gerekir. Eylül- Aralık ayları arasında  tek doz aşı yeterlidir. Çocuklarda 9 yaşına kadar olan grupta 1 ay sonra ikinci doz aşı yapılması önerilmektedir. Aşını koruyuculuğu ortalama 10 gün sonra başlar ve 3 hafta sonra koruyucu etkisi en üst düzeye ulaşır.

Sayfa Yükleniyor...