Milletvekili adaylarına kalp sağlığı uyarısı

Uzmanlar, 12 Haziran Pazar günü yapılacak genel seçimlerde milletvekili adaylarını, gece gündüz yapacakları propaganda çalışmalarına başlamadan önce kalp kontrolünden geçmelerini öneriyor.

Milletvekili adaylarına kalp sağlığı uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, siyasi partilerin listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmelerinin ardından adayları yoğun geçecek bir seçim sürecinin beklediğini söyledi.

Adayların önemli bir kısmının 40 yaşın üzerinde olduğuna işaret eden Batur, ''Yaş, kalp hastalığının en önemli risk faktörlerinden birisidir. Yani milletvekilliği için yarışacak adaylar daha yolun başında risk grubuna giriyorlar'' dedi.

Batur, adayların muhtemelen seçim çalışmaları için zaman sınırlaması olmadan bazen mahalle aralarında ve köylerde, bazen de yüksek rakımlı köylerde propaganda için birbirleriyle yarışacaklarını ifade etti. Aşırı çalışmanın ve yeterince dinlenmemenin sonucunda, kalbin kaldıramayacağı bir yükleme oluşabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Batur, ''Bu durum kalp yetmezliğinin artmasının yanında, bazen de kalp krizlerini tetikleyebilir. Bu nedenle adaylar mümkün olduğu kadar dinlenmeli'' diye konuştu.

Seçim günü yaklaştıkça artan stres, heyecan ve endişe sonucu, özellikle ritim sorunlarının yaşanabileceğini dile getiren Mustafa Kemal Batur, ''Bazen sadece strese bağlı ani kalp durmasına dahi yol açabilecek ritim sorunları ortaya çıkabilir. 'Strese girdim' diyerek sigara içmeyin veya sigara tüketimini artırmayın. Stresli durumlarda kalp krizleri tetiklenebilir veya felç, beyin kanaması gibi sonuçlara yol açabilecek tansiyon yükselmeleri olabilir'' dedi.

POLENLERE VE SICAĞA DİKKAT
Türkiye'nin önemli bir bölümünün baharı yaşamaya başladığını anımsatan Batur, sözlerine şöyle devam etti:

''Bugünlerde artan polen ve hava değişikliklerine bağlı gribal hastalıkların, özellikle akciğer sorunu olan kalp hastalarını daha fazla etkilediği unutulmamalı. Seçimin yapılacağı Haziran ayına yaklaştıkça da özellikle güney bölgelerimizde ciddi bir hava sıcaklığı artışı olacaktır. Bu dönemde olabilecek aşırı terleme, yetersiz sıvı alımı, güneşe direkt maruz kalma gibi durumlar, kalp hastalığını olumsuz etkilemektedir. Adayların bu konuda dikkatli olmaları gerekir. Seçim çalışmalarında sık sık halkımızın misafirperverliğinden kaynaklanan ikramlarla karşılaşacaksınız. Ülkemizde sizin de arasında bulunduğunuz yetişkinlerin üçte birinde hipertansiyon olduğunu biliyoruz. Unutmayın ki size yapılan ikramlarda tuz miktarı sizin yüksek tansiyon hastası olduğunuz düşünülerek yapılmaz. Çukurova yöresinde olası içeceklerden aşlama (meyan kökü) şerbeti, tansiyonu tetikler veya şalgam suyu içerisinde bol miktarda tuz bulunur. Yiyebileceğiniz yağlı, ağır yemekler yine kalp hastalığını tetikleyebilir. Çalışmalarınız sırasında vatandaşlar tarafından her ikram edileni yiyip içmeyin. İçinde sıvı miktarı fazla, az yağlı ve hafif yiyecekler yenmeli.''

Hiç kimsenin ''ben kalp hastası değilim'' diyerek kendisini kandırmaması gerektiğinin altını çizen Batur, ''Bilinen bir gerçek var ki, bazen kalp hastalığı hiçbir bulgu olmadan kendisini ani ölüm gibi ciddi bir sonuçla gösterebilir. Bu nedenle milletvekili adayları, gece gündüz yapacakları propaganda çalışmalarına başlamadan önce kalp doktoruna giderek kontrolünden geçmeli ve doktorlarının yapacağı uyarıları dikkate almalıdır'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...