Moda dünyası organ bağışı için buluştu

Organ bağışı bilincini artırmak amacıyla Organ Nakillerini Destekleme Derneği (ORDES) tarafından Memorial Sağlık Grubu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi, ünlü modacıları ve modelleri bir araya getirdi.

Moda dünyası organ bağışı için buluştu

Türkiye’de 60.000’den fazla insan organ nakline ihtiyaç duyuyor. Bu rakama her yıl yüzlerce kişi daha ekleniyor. Ancak canlıdan nakillerle birlikte bir yıl içerisinde organ nakli bekleyenlerin sadece %5-10’una nakil yapılabiliyor. Bu tabloya göre pek çok insan aslında organ bağışının azlığına yenik düşüyor.

İstanbul’da düzenlenen defilede, Türkiye’nin önemli modacılarının organ bağışı kampanyasına katkı sağlamak amacıyla hazırladıkları tasarımlar ünlü koreograf Yasin Soy’un koreografisiyle ünlü modeller tarafından sergilendi.

Yaşama umudunu simgeleyen yeşil renkli tasarımların yer aldığı defilenin finalinde ise organ nakli olan çocuklar, ünlü modellerle birlikte podyuma çıktı. ORDES yararına düzenlenen defile kapsamında ayrıca ünlü modacıların tasarımları için Aziz Karadeniz tarafından müzayede gerçekleştirildi.

Projeye; Begüm Salihoğlu, Beste Gürel, Cemil İpekçi, Çiğdem Akın, Deniz Berdan, Emel Acar, Erol Albayrak, Tuvana Büyükçınar gibi dünya çapında da tanınmış moda tasarımcıları destek verdi. Ceren Hindistan, Çağıl Özkul, Çağla Zoralıoğlu, Ebru Öztürk, Hilal Uzun, Hande Subaşı gibi ünlü modeller de bu kez organ bağışı için podyuma çıktı.

EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ
ORDES Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı, ülkemizde organ naklinde son derece başarılı sonuçlar alındığını ancak organ bağışının yetersiz olduğunu belirterek, “Türkiye’de organ ve doku bekleyen kişilerin rakamları her geçen gün artıyor. Organ naklinin az olması, ülkemizin en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Organ bağışı ile ilgili iki önemli nokta var. İlki kişinin hayattayken kendi organlarını bağışlaması, diğeri de hayatını kaybeden bir yakını için bu kararı verebilmek. Canlıyken organlarını bağışlamak fikri kulağa hoş geliyor; ancak asıl önemli olan yakınını kaybetmişken bir başkasının hayatını düşünebilecek kadar duyarlı olmak ve onun organlarını bağışlamak” diye konuştu.

Moda dünyası organ bağışı için buluştu - 1 Podyuma çıkanlardan biri de model Ceren Hindistan'dı.

“Derneğimizin amacı, Türkiye’de organ bağışı bilincinin yerleşmesine katkıda bulunmak ve yaşaması organ nakline bağlı olan kişilere nakil öncesi ve sonrasında destek verebilmek” diyen Prof. Dr. Acarlı, “Biz kendimizi bir aile gibi görüyoruz. Hastalarımızın bizi hayat boyu yanlarında hissetmesini istiyoruz. Bu organizasyon da bunun en önemli göstergelerinden biri. Sosyal sorumluluk projemizin hayata geçmesinde emeği geçen birbirinden değerli isimlere çok teşekkür ederiz. Onların da desteği ile organ bağışı çağrımızın çok daha geniş kitlelere ulaşabileceğine inanıyorum” dedi.


TOPLUMSAL BİR SEFERBERLİK BAŞLATILMALI
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu da organ bağışının toplumsal bir mesele olarak ele alınması gerektiğini şu sözlerle anlattı: “Bu tür sosyal sorumluluk projeleri, organ bağışının artması için çok önemli. Bunların belirli bir strateji çerçevesinde gerçekleştirilmesi, medyanın etkin kullanılması ve en önemlisi süreklilik arz etmesi gerekmektedir. Böylelikle toplumda tartışılması, yanlışların ortaya çıkarılması, doğruların anlaşılması ve bir organ bağışı kültürü oluşturma süreci başlatılmış olacaktır.”

Sayfa Yükleniyor...