Özel hastanelere 'katkı payı' denetimi

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ekipleri, özel hastane ve tıp merkezinde gerçekleştirdiği 'katkı payı' denetiminde, 21 özel sağlık merkezinin hastalardan fazla oranda ek ücret aldığını belirledi.

Özel hastanelere 'katkı payı' denetimi

SGK İzmir İl Müdürlüğü ekipleri, ''risk odaklı denetim'' sistemi kapsamında, özel hastane ve tıp merkezlerinin SGK'lılara verdiği hizmetleri karşılığında talep ettiği ek ücretlerle ilgili denetim yaptı.

SGK ile anlaşmalı olan özel hastane ve tıp merkezlerinin acil servisleri, poliklinik ve tedavi hizmetlerinin verildiği alanlarda kontrol gerçekleştiren ekipler, hastaların kredi kartıyla ödeme yaptıkları pos makinelerinin terminal numaralarını tespit etti. Bankalarla yaptıkları görüşmelerde terminal numaraları sayesinde pos makinesinden yapılan ödemeleri ve kimler tarafından yapıldığını belirleyen görevliler, bu bilgileri kendi sistemlerinde kayıtlı olan ve hastanelerde tedavi gören SGK'lıların bilgileriyle karşılaştırdı. Yapılan incelemelerde, tamamı SGK tarafından karşılanmasına rağmen acil servislerde verilen hizmetlerden ''katkı payı'' alındığı, poliklinik, tahlil, tedavi gibi hizmetler karşılığında ise belirlenen orandan fazla katkı payı alındığı ortaya çıktı.

MERKEZLERİN HEPSİNDE AYNI SONUÇ
SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, kent merkezindeki 29 özel hastane ve tıp merkezinde gerçekleştirilen incelemenin 21'inin sonuçlandığını ve hepsinde de ''fazla miktarda katkı payı alındığını'' tespit ettiklerini bildirdi.

Özel hastanelerin yönetmelik gereği A ile E arasında değişen kategorilerde değerlendirildiğini ve kategorilerine göre yasayla belirlenmiş oranlarda katkı payı alabileceklerini ifade eden Keskin, şöyle konuştu:

''29 özel hastane ve tıp merkezinin 1 aylık dönemde verdiği sağlık hizmetleri baz alınarak incelememizi gerçekleştirdik. 8'inde inceleme devam ederken, 21'ini sonuçlandırdık ve hepsinde yasada belirtilen oranın üzerinde ek ücret alındığını ya da acil serviste müdahale etmelerine rağmen hastalardan ücret aldıklarını belirledik. Yönetmelik gereği bu türde uygulamanın 1 ay içerisinde 5'ten fazla yapıldığı tespit edilirse, ciroları oranında üst sınırdan ceza uygulanıyor. Bu nedenle özel sağlık kuruluşlarının kayıtlarında fazla ek ücret alımını 5 kez yaptığını tespit ettiğimizde, incelememizi sonlandırıp ceza uyguladık. Daha fazla tespit edilse dahi verilecek ceza miktarı aynı olacaktı. 21 özel sağlık merkezine de cirolarının belli oranında ortalama 537 bin lira ceza uyguladık. İlk denetimimiz uyarı amaçlıydı ve bir ay baz alınarak yapıldı. Bundan sonraki denetimlerimiz daha sık ve geniş dönemlerde gerçekleşecek, daha ağır cezaları içerecek. Aynı denetimi geçen ay da SGK İzmir İl Müdürlüğüne bağlı olan illerden Aydın'daki özel sağlık merkezlerinde yaptık ve şu an incelemelerimiz sürüyor. Bu çalışmayı diğer Ege illerinde de yayacağız.''

''RİSK ODAKLI DENETİM MODELİNİN BAŞARISI''
SGK'nın daha önce sağlık alanındaki denetimleri, reçeteler üzerindeki inceleme, şikâyetler ve rutin kontroller üzerinden yaptığını ifade eden Keskin, bu denetimlerin caydırıcı ve etkin olamayacağı düşüncesiyle yeni denetim yapılanmasına gittiklerini ve 2010 yılında ''risk odaklı denetim'' modelini uygulamaya geçirdiklerini hatırlattı.

Keskin, ''Risk odaklı denetim modeli, bize göre risk taşıyan, suiistimale açık olan ve usulsüzlük yapılacak konuların tespit edilerek, bu alanlarda denetimlerin yoğunlaşmasını öngörüyor. Bu model kapsamında özel sağlık merkezlerinin hastalardan aldıkları ücretler de yer alıyor. Model sayesinde birçok alanda başarılı ve örnek çalışmalar ortaya koyduk. Bu modelin yanında ayrıca rutin kontrolleri ve şikâyetleri de değerlendiriyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...