Rahim ağzı kanseri aşısı için en uygun yaş 11-12

Türkiye'de her yıl bin 300'ün üzerinde kadının rahim ağzı kanserine yakalandığı, rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik HPV (Human Papilloma Virus) aşısının da erken yaşta yapılması gerektiği bildirildi.

Bayındır Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Ünal Eren, yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanseri aşısının 10 yaşından itibaren kız çocuklarına ve 48 yaşına kadar tüm kadınlara yapılabileceğini belirtti.

Op.Dr. Eren, “Rahim ağzı kanseri kadın kanserleri içerisinde en sık görülen kanserlerden biridir. Erken teşhiş edilebilmesi ve pap smear adı verilen kolay bir test ile takibi açısından önemli bir kanser türüdür. Son yıllarda ülkemizde de uygulanmaya başlanan rahim ağzı kanser aşısı nedeni ile de bu önemi bir kat daha artmıştır” şeklinde konuştu. Eren, aşının kız çocuklarında smear alınmadan yapıldığını, cinsel hayatında aktif kadınlarda ise mutlaka smear alındıktan sonra yapılması gerektiğini söyledi. Eren, aşının üst koldan diğer klasik aşılar gibi yapıldığını vurguladı.

Rahim ağzı kanseri nedeniyle dünyada her yıl 270 bin kadının hayatını kaybettiği bilgisini veren Ünal şunları kaydetti; “Özellikle çok eşli kadınlarda ve erkeklerde bu risk artmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki kadınlar çok eşli olmasalar dahi partnerlerinin bu virüsü taşıması sebebiyle hasta olabilmektedirler. HPV (Human Papilloma Virüs) bu kansere neden olmaktadır. HPV virüs sadece cinsel yolla bulaşır. Vajinal, anal ya da oral yolla bulaşma gösterilmiştir”

Rahim ağzı kanser aşısının dünyada bir ilk olduğuna dikkat çeken Eren, ilk kez bir kanser türüne karşı kesin koruyuculuğu gösterilmiş bir aşının üretilebildiğini söyledi. Eren, “Bu diğer kanserler için de çok ümit verici bir gelişmedir. Tabii burada rahim ağzı kanserinin sadece HPV adını verdiğimiz virüs nedeniyle gelişiyor olması diğer kanser türlerine göre ayrıcalıktır. Aşıların zaten genel prensibi kişi hasta olmadan korumasıdır. O nedenle aşıyı kişi bu virüsle karşılaşmadan yapmalıdır. HPV ile enfekte olmuş kadınlarda maalesef kesin tedavi mümkün değildir. Bu virüs sadece rahim ağzı kanserinin değil aynı zamanda genital siğillerin, geçmeyen rahim ağzı yaraların sorumlusudur” dedi.

Aşının şu ana kadar gösterilmiş bir yan etkisi olmadığını ifade eden Eren, aşının dünyada 12 yılı aşkın süredir kullanımda olduğunu ve birçok gelişmiş ülkede devlet eliyle genç kızlara yapıldığını dile getirdi. Eren, gebelik planlayan hastalarda aşının yapılmasından hemen sonra gebe kalmalarında herhangi bir sorun olmadığının altını çizdi. Eren, “Aşının toplam 3 dozda ve 6 aya yayılmış bir şekilde yapılması sebebiyle aşı yapılma düzenini bozmamak adına gebeliğin aşılama bitimine planlanması daha uygun olacaktır” önerisinde bulundu.

Rahim ağzı kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri yani serviks kanseri rahmin (uterusun) vajinal bölgeye bakan kısmına verilen addır. Rahim ağzı kanseri sadece cinsel olarak aktif kişilerde olur. Bazen kansere dönüşmeden önce rahim ağzında değişik derecelerde yara adı verilen değişiklikler de olur. Rahim ağzı sadece jinekolog doktorun muayene sırasında özel aletler kullanarak görebileceği bir bölgedir. Hasta kendisi göremez.

Sayfa Yükleniyor...