Ramazanda kalp sağlığını koruyacak 5 öneri
Ramazanın bu yıl uzun ve sıcak günlere denk gelmesi oruç tutanların sağlıklarına ekstra özen göstermelerini gerektiriyor. Özellikle de kalp sağlığı açısından.
Oruç tutanların sıcak günlerde bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini, çünkü yapılan hataların geri dönüşü olmayan kalp sorunlarına neden olabildiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Umut Karabulut, kalp sağlığı açısından önemli olan öneri ve uyarılarını şu şekilde özetliyor:
1- MAKARNA VE PİLAV KAN BASINCINI ANİDEN YÜKSELTİR
Sağlıklı bir kalpte iftar yemekleri aşırıya kaçılmadığı sürece sorun yaratmıyor. Ancak iftarda, ara öğünlerde ve sahurda mutlaka bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. İftara öncelikle 1 bardak su ile başlayıp, ardından çorba ve hafif bir salata yenilebilir. Glisemik indeksi yüksek makarna ve pilav gibi hamur işi yiyecekler hem hazım güçlüğüne, hem de kan şekeri ve kan basıncında ani yükselmelere neden olabiliyor. Tereyağı ya da margarinle yapılacak yemekler ve kızartmalar zararlıdır. Bu tip yiyecekler kan basıncında ve kan şekerinde ani ve hızlı yükselmelere neden oluyor.
2- BAHARAT VE GAZLI İÇECEKLER KALBE ZARARLI
Yemeklerde fazla miktarda baharat kullanılması ve gazlı içecekler tüketilmesi reflü ve gastrit gibi sorunlara, akabinde de kalp şikayetlerine neden olabiliyor. Şişkinlik diyaframı sıkıştırıyor ve göğüs kafesinin hareketi zorlanıyor. Bu da çarpıntı ve tansiyon artışı ile göğüs ağrısı yapıyor. Bu nedenle özellikle oruç tutanların bu tip yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerekiyor.
3- İFTAR SONRASI SIK SİGARA İÇMEK ÇARPINTI YAPAR
İftarda en sık yapılan yanlışlardan bir tanesi de orucu sigara ile açmak ya da gün içindeki uzun boşluk sonrası sık sigara içmek. Bu durumun birkaç önemli etkisi bulunuyor. Birincisi kalp damarındaki spazmı artırıyor. Eğer kalp damarında önceden plak varsa sigara etkisiyle bu plak yırtılıp kalp krizini başlatabiliyor. Tekrar tekrar sigara içilmesi kan basıncındaki artışla inme riskini artırıyor, yemek sonrası çay kahve ile birlikte sigaraya devam edildiğinde ciddi ritm düzensizlikleri ve çarpıntı gelişebiliyor.
4- YEMEĞE ANİDEN YÜKLENMEK KALP RİTMİNİ BOZAR
Oruç tutanların en sık yaptığı hatalardan biri de iftarda yemeğe aniden yüklenmek ve hızlı bir şekilde fazla miktarda yemek yemek. Bu durum ani hipertansiyon atakları, hiperglisemi atakları, inme ve kalp krizi riskini artırıyor. Ayrıca ani ritm bozuklukları gelişebiliyor. Bu nedenlerle yemekten sonra ara öğünler yapılmalı. Bu da daha çok hafif sütlü tatlı az porsiyon meyve ya da az miktar badem, ceviz veya fındık olabilir.
5- İFTAR SONRASI ÇOK HAREKET DE AZ HAREKET DE ZARARLI
İftar sonrasında hemen istirahate geçmek doğru bir yaklaşım olmuyor. Yemeğin ardından uykuya geçildiğinde kalori birikimi oluyor, metabolik parametreler yükseliyor ve reflü şikayetleri artıyor. Yanı sıra yemek sonrası hemen egzersiz yapmak da doğru değil. Yemek sonrası kan dolaşımı yavaşladığı için ani egzersiz, çarpıntı ve bayılma yapabiliyor. Olması gereken ise iftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş yapmak. Koşu veya salon sporları önerilmiyor. Kalbin oksijen ihtiyacında ani artış geliştiğinden kalp hastalarında ağrıyı ve krizi tetikliyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Kalp