Robotik cerrahlar İstanbul'da buluşacak

Robotik cerrahinin ustaları, 1-2 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek ''1. İstanbul Robotik Üroloji Sempozyumu''nda tecrübelerini paylaşacak.

Robotik cerrahlar İstanbul'da buluşacak

Türkiye'de robotla ameliyatlar 2004 yılında, Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nde kardiyovasküler cerrahi ile başladı.

Kısa bir süre sonra da bu teknoloji, üroloji ameliyatlarında başarı ile kullanıldı.

Geçen yıl, Gayrettepe Florence Nightingale, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu yıl da Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi robotik cerrahi ile tanıştı.

Florence Nightingale İstanbul Robotik Cerrahi Merkezi sorumlusu Prof.Dr. Ali Rıza Kural, bugüne kadar bu 3 merkezde robotik cerrahi yöntemiyle yaklaşık 300 prostat kanseri ameliyatı ve 50 civarında böbrek cerrahisi uygulandığını belirtti.

Robotun, Türkiye'de ve tüm dünyada en çok üroloji ameliyatlarında kullanıldığına dikkati çeken Kural, şunları kaydetti:

''Laparoskopik olarak yapılabilecek bir ameliyatta özellikle dikiş ve düğüm gerekiyorsa, bu işlemler 'Da Vinci Robotu'nun gelişmiş, çok yönde hareket edebilen mikro enstrümanları sayesinde çok daha kolay yapılabilmektedir. Buna konsolda 3 boyutlu görüntü avantajını da eklememiz gerekir. Robotik cerrahinin en çok ürolojide kullanılmasının nedeni, dikiş düğüm gerektiren ameliyatların diğer branşlara oranla ürolojide daha fazla olmasıdır. Robotik cerrahide diğerlerinden farklı olarak gerçek bir ekip çalışması gerekmektedir. Konsol başındaki cerrah kadar, hasta başında yardım eden hekim ve hemşire de bir o kadar önemlidir.''

HEKİMLER İÇİN TEKNOLOJİK AVANTAJ

Robotik cerrahiye olan ilginin her geçen gün arttığını ifade eden Kural, Türkiye'de jinekolojik ameliyatlarda da bu yöntemin uygulanmaya başlandığını belirtti. Robotik cerrahinin aslında laparoskopik ameliyatların bir uzantısı olarak da görülebileceğini kaydeden Kural, bugün pahalı olan bu teknolojinin bir gün mutlaka ucuzlayacağını ve bugün teknolojiyle tanışan hekimlerin gelecek için şimdiden avantaj sağlamış olacaklarını vurguladı.

Türkiye'de bu ameliyatları laparoskopiyle de yapabilen çok yetenekli cerrahların bulunduğunu belirten Kural, bu alanda Endoüroloji Derneği'nin çatısı altında ve belirli merkezlerde, eğitim programlarının uygulanmasının gelecek açısından önemli olduğunu ifade etti.

DÜNYANIN ÜNLÜ CERRAHLARI GELECEK

Kural, bu yıl ilki İstanbul Dedeman Oteli'nde yapılacak olan ''1. İstanbul Robotik Üroloji Sempozyumu''nun, Türkiye açısından önemli olduğunu kaydetti. Bu sempozyumun, dünyaca tanınmış cerrahların katılımıyla gerçekleştirilecek bir eğitim toplantısı olduğunu belirten Kural, Türkiye'nin coğrafi konumunu göz önüne alındığında, Asya ve Avrupa'dan kolaylıkla ulaşılabilecek bir bölgede olması nedeniyle bu toplantının ileride periyodik şekilde tekrarlanacak uluslararası bir kimliğe kavuşabileceğini dile getirdi.

Kural, dünyanın en tanınmış cerrahları tarafından robot kullanılarak yapılacak toplam 6 ameliyatın da sempozyum katılımcılarına izletileceğini, sempozyuma ABD'den Dr. Raju Thomas, Dr. Tom Ahlering, Dr. Jihad Kaouk, Dr. Ashok Hemal ve Belçika'dan Dr. Alex Mottrie gibi dünyaca tanınmış cerrahların katılacağını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...