Sigara artrit riskini artırıyor

Eklem iltihabı olan artrit, her yaş grubunda görülebiliyor. Genetik yatkınlık hastalığın ortaya çıkmasındaki önemli faktör, tetikleyici en önemli unsurlardan biri de sigara.

Sigara artrit riskini artırıyor

Artrit hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 12 Ekim Dünya Artrit Günü olarak anılıyor. Türkiye Romatoloji Derneği (TRD), hastalığın tanı ve tedavisindeki güncel gelişmeleri paylaşmak üzere bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat İnanç, burada yaptığı konuşmada artritin, çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebildiğini söyledi.

Eklemlerde iltihap sonucunda ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı ile gelişen hastalığın vaktinde ve doğru tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara neden olabildiğine vurgu yapan Prof. İnanç, hastalık hakkında şunları söyledi:

HASTALIK BAŞKA ORGANLARI DA ETKİLİYOR

“Artrite neden olan 150’den fazla romatizmal hastalık vardır. Belirtileri benzese de, hastalık seyirleri ve tedavileri farklılık gösterir. Başarılı bir tedavi ancak doğru tanı ile mümkün olur. Artrite neden olan hastalıklardan romatoidartrit (RA), en sık karşılaşılan iltihaplı romatizmadır. RA ön planda eklemleri tutar ve eklemi tutan birçok hastalıktan farklı olarak ilerleyen dönemlerde kalıcı eklem hasarına (deformite, sakatlık) yol açabilir. Hastalık eklemlerin yanında kalp, akciğer, göz ve deri gibi diğer organları da etkileyebilir.”

"BEHÇET HASTALIĞI VE AKDENİZ ATEŞİ TÜRKİYE'DE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR"

Hasta yakınmalarının sıklıkla el ve ayaktaki eklemler ile ilgili olduğunu söyleyen İnanç, “Azalan sıklıkla dirsek, omuz, kalça ve diz eklemleri de tutulabilmektedir. Hastalar geceleri ve sabahları eklem ağrıları, şişlik ve ek olarak sabah tutukluğundan yakınırlar. Yorgunluk ve halsizlik de sık karşılaşılan belirtilerdir. Artrite neden olan hastalıklar genel olarak tüm dünyada benzer sıklıkta görülse de, bazı hastalıklar bölgesel farklılıklar gösterir. Örneğin Behçet hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi Türkiye’de daha sık olarak görülmektedir” diye konuştu.

Sigara artrit riskini artırıyor - 1

Türkiye Romatoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gül ise hastalığa yol açan faktörlere vurgu yaptı. Genetik yatkınlığın değişik artrit türlerinin gelişmesinde önemli rol oynadığına dikkat çeken Gül, şunları aktardı:

“Artritle ilişkisi bilinen ve engellenebilir çevresel nedenlere örnek olarak sigara verilebilir. Sigara içilmesinin genetik yatkınlığı olan insanlarda romatoidartrit gelişme olasılığını artırdığı bilinmektedir. Güneş ışınları, özellikle ultraviyoleye maruz kalmak da sistemik lupuseritematozus gibi otoimmunromatizmal hastalıkların gelişme riskini artırmaktadır ve hastaların yüksek faktörlü güneş kremi kullanmaları korunmada büyük önem taşır.”

"ZAMANINDA TEDAVİYLE HASTANIN YAŞAM KALİTESİ ARTAR"

Prof. Murat İnanç, artrit belirtilerinden şüphelenen kişiler için izlenmesi gereken yol haritasını ise şöyle özetledi:

“Uzun süreli veya şiddetli eklem ağrısı olanlar, artrit olduğu düşünülen hastalar en kısa zamanda bir uzman tarafından değerlendirilmeli ve tanısına uygun şekilde tedavileri planlanmalıdır. Artrit başta olmak üzere kas-iskelet sisteminin tıbbi hastalıklarıyla uğraşan uzmanlık alanı romatolojidir. Günümüzde gelişen tedavi imkânlarının akılcı ve yerinde kullanılması sayesinde hastaların yaşam kaliteleri artmakta ve işlevsel kayıpları olmadan yaşamlarını sürdürmeleri hedeflenmektedir.”

Sayfa Yükleniyor...