"Süzme bal diye satılan ürünlerin hiçbiri bal çıkmadı"

Canik Başarı Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Öztürk ve ekibinin bal ile ilgili analizlerinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Öztürk'e göre, bal diye tükettiğimiz şey; aslında şeker şurubu.

"Süzme bal diye satılan ürünlerin hiçbiri bal çıkmadı"

Canik Başarı Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk, daha sağlıklı olmak için tüketilen balın sağlığı tehdit eder boyuta geldiğini söyledi, "TV'de süzme bal diye satılan ürünleri analiz ettik. Bunların hiç biri bal çıkmadı" dedi.

Petek ballarında ise farklı bir durumu tespit ettiklerini belirten Öztürk, "Petek balında da büyük oranda düşük kaliteli bal çıkıyor. Bu sefer de arı, çok kısa bir sürede petekleri dolduracak şekilde şurupla besleniyor. Normalde 1-1,5 ay sürmesi gereken peteğin bal ile dolumu bu şekilde 1-2 hafta içerisinde gerçekleşiyor" şeklinde konuştu. 

"Süzme bal diye satılan ürünlerin hiçbiri bal çıkmadı" - 1

"BAL DİYE ŞEKER ŞURUBU TÜKETİYORUZ"

Televizyon kanallarında yayınlanan bal reklamlarının halkı yanılttığını söyleyen Öztürk, “Ne yazık ki halkımıza sunulan şeyin bal olduğu iddia ediliyor. Fakat bilimsel gerçekler doğrultusunda yapılan analizler neticesinde bu sunulan şeylerin büyük oranda bal değil de; glikoz şurubu, furuktoz şurubu veya sukroz şurubu gibi değişik şeker şurupları olduğu ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandı.

Şekere bir miktar hidroklorik asit katılarak kıvamının ayarlandığını ve gerçek bal görüntüsü verildiğini dile getiren Öztürk, "Mesela yaklaşık 1 ton şeker çözeltisinin içerisine 5-10 mililitre civarında nektar katılarak sanki çiçek balıymış gibi renk, koku ve esans verebiliyorsunuz" açıklamasında bulundu.

"Süzme bal diye satılan ürünlerin hiçbiri bal çıkmadı" - 2 Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk: Bal diye tüketilen şeker şurubu, sağlığı tehdit edici sonuçlar yaratıyor.

KARACİĞERDE YAĞLANMA YAPIYOR

Bal yediğini zannedenlerin aslında glikoz, fruktoz ve sukroz şurubu tükettiklerini söyleyen Dr. Öztürk, şunları söyledi: "Özellikle obezlerde buna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü glikoz, furuktoz ve suroz şurubuyla beslenenlerde kandaki şeker miktarının ciddi miktarda arttığı gözlenmiş, ama gerçek balla beslenenlerde bu oranın çok daha düşük, normale yakın olduğu gözlemlenmiştir. Deneylerde, trigliseritin bal dışındaki diğer şekerli şuruplarla beslenenlerde daha fazla olduğu görülmüş. Özellikle karaciğer yağlanması dediğimiz, karaciğerin yorulmasıyla, yağlanmasıyla başka hastalıklara kapı açıyor. Bir de kandaki şeker seviyesini artırıyor.”

"Süzme bal diye satılan ürünlerin hiçbiri bal çıkmadı" - 3

"BAL REKLAMLARINA DENETİMLE GELEN CEZALAR VERİLMELİ"

Türkiye’de ciddi bir market araştırmasının yapılmamış olmasının yanında TÜBİTAK’ın verilerine göre piyasadaki sahte bal oranının %76 olduğunu söyleyen Öztürk, “Bal şu anda sadece marketlerde satılmıyor. Kişiler üzerinden birebir satışlar var. Televizyonda yapılan satışlar var. Ki bununla ilgili yakın zamanda bal reklamı yapan şirketlere toplamda 1 milyon liralık ceza kesildi. Bu konuda Bakanlığımıza, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza hassasiyetinden ötürü teşekkür ediyoruz. Gerçekten böyle bir şey gerekliydi. Ama ne yazık ki bal reklamları bitmiyor. Bunun da ne kadar ciddi bir yüzde olduğunu göremiyoruz. Ne zaman bir kargo şirketine gitsek, bu tür ballardan, daha doğrusu şeker şuruplarından ciddi sipariş geldiğini görüyoruz. Bu da bu konunun çok ciddi yekununu teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

"YETKİLİLERE ÇOK CİDDİ GÖREV DÜŞÜYOR"

Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk, sorunun giderilmesi için yetkililere önemli görevler düştüğünü, şikayetlerin yakın takibiyle ve ani baskınlarla bu şekilde sahte bal satışı yapan şirketlerin faaliyetlerinin engellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...