''Tanımlanamayan" ağrı için kılavuz

''Tanımlanamayan" ağrı için kılavuz

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Tan, kılavuzun 16 akademisyen tarafından kurulmuş multidisipliner bir sivil toplum kuruluşu olan Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS) tarafından hazırlandığını söyledi.

Tan, Nöropatik Ağrı Tanı ve Tedavi Kılavuzu'nun 9 ayrı uzmanlığın bir araya gelerek hazırladığı dünyadaki ilk tanı ve tedavi kılavuzu olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

Nöropatik ağrının Türkiye'de yaklaşık 800 bin kişinin sorunu olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Tan, genellikle bu ağrıların basit ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilmeye çalışıldığını anlattı. Bu ilaçlar bir işe yaramadığı için hem hastanın boş yere ilaç içtiğini hem de çok yüksek oranlarda ekonomik kaybın meydana geldiğini belirten Tan, hazırlanan kılavuzun hem hasta hem de doktorların çok işine yarayacağını bildirdi.

DELİCİ, YAKICI VE DONDURUCU AĞRI

Prof. Dr. Ersin Tan, sinir sistemi lezyonu ya da hasarı sonucu ortaya çıkan nöropatik ağrıların işlevsel bozukluklar, uyku bozukluğu ve gerginliğe yol açarak hastaların yaşam kalitesini bozduğunu ifade ederek, ''Nöropatik ağrı, hastalar tarafından delici, yakıcı, dondurucu ve karıncalanma şeklinde tanımlanıyor. Diyabet hastalarında, zona geçirenlerde, trafik kazası gibi travma geçirenlerde bu ağrı daha fazla görülüyor'' diye konuştu.

Nöropatik ağrıların tedavisinin tek bir uzmanının işi olmadığını, 9 ayrı uzmanlığı ilgilendirdiğini belirten Tan, ''Mayın patlaması nedeniyle kolu, bacağı gibi uzuvlarını kaybeden gazilerimiz var. Bu tür mayın yaralanmaları sonucu da çok şiddetli nöropatik ağrılar ortaya çıkıyor'' dedi.

Ersin Tan, daha fazla doktorun faydalanması amacıyla kılavuzu Bakanlığına da gönderdiklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...