Tosuncuk bebeğin nedeni: Şeker

Gebelikte ortaya çıkan diyabet, hem anneye hem de bebeğe zarar verebiliyor. Bu nedenle uzmanlar, anneye 24-27. haftada şeker testi yapılmasının şart olduğunu söylüyor.

Tosuncuk bebeğin nedeni: Şeker

Hamilelikte glukoz toleransının bozulması ya da yatkınlığın artmasıyla gebelik diyabeti ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aybala Akıl, gestasyonel diyabet adı verilen gebelik diyabetinin bebeğe birçok zarar verdiğini belirtti, “Gebelik diyabeti bebeğin 4,5-5,5 kilo doğmasına, iç organlarda kalıcı hasar oluşmasına, doğumda kan şekerinin aşırı düşük olmasına ve başka metabolik sıkıntılara neden oluyor” dedi.

27. haftada tarama testi yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Akıl, “Gebeliğin 24-27. haftaları arasında diyabet tarama testi yapıyoruz. Ailesinde yatkınlık olanların yanı sıra kilolu kadınlara da bu testin yapılması önem taşıyor. Bebekte kalıcı hasarlar yaratabileceğinden annenin kan şekeri düzeyinin normal sınırlara getirilebilmesi için diyet ve insülin tedavisi uygulanıyor” diye konuştu. 

ANNENİN ŞEKERİ YÜKSEKSE BEBEK KRİZE GİRİYOR
25 yaşın üzerinde olan ve gebeliğinde aşırı kilo alanlarda diyabet riskinin daha yüksek olduğunu, bu durumda annede oluşan glukoz tolerans bozukluğunun bebeği hipoglisemiye soktuğunu belirten Dr. Akıl, şunları söyledi: “Bebeğin kan şekeri aşırı düştüğünde hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bebekte ortaya çıkacak kalp büyümesi, solunum sıkıntısı, başka metobalik sıkıntılara karşı da acilen önlem alınmalı. Gebelik diyabeti tosuncuk bebeğin de nedenleri arasında. Bebeğin bu sıkıntılara girmesini önlemek için anne adayının açlık-tokluk kan şekerini düzenli takip edilmeli."

HAMİLE KALMADAN ÖNCE FAZLA KİLOLARINIZI VERİN
Dr. Aybala Akıl, anne adaylarına gebe kalmadan önce kilo vermelerini önererek, ideal kilolarında hamile kalanlar için riskin daha az olduğunu vurguladı. Dr. Akıl, gebelik diyabetinin doğumdan sonra geçtiğini ancak tamamen düzelmediğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...