"Türkiye nitelikli ilaç üretmeli"

Yabancı ve biyoteknoloji ürünlerin Türkiye'nin ilaç bütçesinin yarısına yaklaştığını belirten Müsteşar Gümüş, "Nitelikli ilaç üretmeliyiz" dedi.

"Türkiye nitelikli ilaç üretmeli"

İlaç ve sağlık dünyasını bir araya getiren "9. Pharma Power Conference" İstanbul'da başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'de 2002'de yaklaşık 7 milyar lira olan ilaç bütçesinin bugün 21 milyar lira seviyesine yükseldiğini belirtti.

Ülkede son 10 yılda ilaç imalatında önemli bir ivme meydana geldiğini anlatan Gümüş, ilaç ihracatında da önemli gelişmeler görüldüğünü vurguladı.

Gümüş, "Gayrisafi milli hasıla içerisinde baktığımızda 2002'lerde yüzde 2,4 olan ilaç bütçesi bugün yüzde 1,5 civarındadır. Gayrisafi milli hasılanın artması da bu dengeyi sağlama açısından önemlidir. Türkiye sağlık sektöründe kendi vatandaşlarına ve uluslararası arenada sağlık turizmi hizmetini de sunmayı hedeflemektedir" diye konuştu. 

"2 MİLYAR KUTU İLAÇ TÜKETİYORUZ"

Türkiye'nin artık sağlıkta tüketen değil, aynı zamanda tükettiklerini üreten bir ülke konumuna doğru gitmesi gerektiğini belirten Gümüş, "Ülkede şu anda 2 milyar kutu ilaç tüketiyoruz. 2002'de bu 700 milyon kutuyken bugün 2 milyara yaklaşan bir kutu sayısı var. Bunların yüzde 75'i yerli. Yüzde 25'i biyoteknolojik ve ithal ilaçlar. Yabancı ve biyoteknoloji ürünler gerçekten ilaç bütçemizin yaklaşık yarısına kadar gelmiş durumda. Yani biz nitelikli ilaç üretmeliyiz" diye konuştu. 

"Türkiye nitelikli ilaç üretmeli" - 1

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GELİYOR

Ayrıca hazırlıkları devam eden Sağlık Bilimleri Üniversitesine de değinen Müsteşar Gümüş, Sağlık Bakanlığı'nın 59 hastanesini bir araya getirerek oluşturacağı bu ünevirsitenin, Türkiye'de klinik araştırmalar yönünden de ortak bir organizasyona zemin hazırlayacağını söyledi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının İstanbul'da kurulduğunu belirten Gümüş, "Başkanını bir ay sonra atıyoruz. Yani Sağlık TÜBİTAK'ı. Başta kanser enstitüsü olmak üzere biyoteknoloji enstitülerini de içerisinde kuruyoruz. Biyoteknoloji enstitüsü de Türkiye'de ilaç sektörünün gelişmesi ve tıbbi cihaz gelişimi noktasında çalışmalar yapacak. Biyoteknoloji enstitüsünün de ana hedefi; klinik Ar-Ge dediğimiz çalışmaların organizasyonunda Türkiye'nin tüm eğitim klinikleriyle beraber yeni moleküllerin gelişimini sağlamak" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...