Yazıcıyla ayak bileği ortezi üretti

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans öğrencisi Levent Aydın, tezini üç boyutlu yazıcıyla ayak bileği ortezi üreterek tamamladı.

Yazıcıyla ayak bileği ortezi üretti

KOÜ Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans öğrencisi Levent Aydın, yazıcının parçalarını 1,5 yıl önce yurt dışından getirdiğini belirterek, uzun çalışma sonucunda montajını tamamladığını söyledi.

Parçaları getirdiği dönemde Türkiye'de montajla ilgili yerli bilgi olmadığına dikkati çeken Aydın, tezinde üç boyutlu yazıcı imalatını da anlattığını dile getirdi.

Aydın, yazıcının mekanik sistemini düzenledikten sonra ortezi tasarladığını kaydederek, "Medikal şirketlerine gittiğinizde alabileceğiniz fiyattan çok daha ucuz ve özgün tasarımla ayak bileği ortezi yaptık. Öncelikle çocukların kullanabilmesi için bakanlıktan onay almak gerekir. Ortezi kişiye özel üretebiliyoruz. Çocukların ayak bilekleri içe veya dışa dönük olabilir, bileği sabitlemek için kullanılan malzemedir. Açık kaynak kodlu donanımını geliştirerek çıktısını aldık" diye konuştu.

"İMKAN SAĞLANIRSA DAHA İYİ ÇALIŞMALAR YAPARIZ"
Türkiye'nin bu teknolojiyi geriden takip ettiğini vurgulayan Aydın, kendilerine imkan sağlandığında önemli çalışmalar yapabileceklerini anlattı. Aydın, üç boyutlu yazıcıların çalışma mantığının öğrenilmesinin önem taşıdığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayak bileği ortezinin yapılması, hastalar için üretilen medikal malzemelerin 3 boyutlu yazıcılarla çıktısının alınabileceğini kanıtlar. Tasarımını yaparak istediğiniz insan uzvunun istediğiniz hasarı için gerekli desteği verecek ürünle bunu sağlayabilirsiniz. Pek çok ayrı sektörde birçok iş yapılabilir. Türkiye'de tanıdığım yazıcı tasarlayan az insan var. İstediğimiz boyutta, istediğimiz ürünü yapabilecek yazıcıyı üretebiliyoruz. Tez projem, ülkemizdeki Türkçe kaynak niteliğinde yazılmış kitap örneğidir. İnsanların bunu öğrenmesi için yapım aşamalarını uzun uzun anlattım. Ayak bileği ortezinin Türkiye'de henüz tasarlanıp çıktısı alınmamıştı.

Yeni teknolojilerin kullanımıyla üniversitelerin ihtiyaç duyduğu malzemelerin üretilebileceğine işaret eden Aydın, bunun için desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı ve yazıcının 2 bin liraya mal olduğunu sözlerine ekledi.

Proje danışmanı Doç. Dr. Serdar Küçük de kişiye özgü ürünlerin üç boyutlu yazıcılarla yapılabileceğini belirterek, bu teknolojinin sektöründe kişisel üretim için önemli uygulama alanı sunduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...