Yeni yıl sofranız hem iştah açıcı hem de sağlıklı olabilir. İşte diyetisyen Müge Arslan’dan yılbaşı menünüzü hazırlarken işinize yarayacak tüyolar:

“Yılbaşı sofralarında şarküteri ürünlerini mümkün oldukça az tüketin. Bu besinlerin içeriğindeki doymuş yağ asitleri özellikle kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. Şarküteri ürünleri illa tüketmek istiyorsanız da beraberinde C vitamininden zengin yiyecekleri de bulundurun. Şarküteri ürünlerinin içeriğindeki nitrit ve nitratın etkilerini minimuma indirmek için domates, limon, yeşil biber ve maydanozdan oluşan salata en uygun seçenek olacaktır.

• Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih edin. Ancak yediğiniz miktarlarına ve pişirme şekline dikkat edin.
• Yağ tüketimini azaltın. Katı yağlar yerine sıvı yağları, özellikle zeytinyağını kullanın.
• Yemeğinizi yavaş yavaş tüketin. Hızlı yerken daha fazla insülin salgılanır, bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur.
• Kuruyemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli yere sahip besin maddeleridir. Kuruyemişlerde bulunan tekli doymamış yağ asitleri ile bitkisel kolesterolü düşürür. Ama aşırı tüketilmemelidir.
• Antioksidan etkisi bulunan meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir.
• Alkol kullanıyorsanız kırmızı şarabı tercih edin ve en fazla 2 kadeh tüketin.
• Çorba, sebze yemeği ya da cacığınızda 2-3 diş sarımsak tüketin. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir. Kan damarlarını genişletir, kanın pıhtılaşma oranını azaltıp damar tıkanmasını önler.
• İki, üç yemek kaşığı kadar barbunya pilakisi, kuru fasulye ve nohut tüketin. Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya hem çok besleyicidir hem de kalp hastalıkları ve kanserden koruyucu madde içerir. Bu koruyucu maddelerden biri de diyet lifidir. Diyet lifi, yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür, kan şekerinin yükselmesini, kabızlığı ve kalın bağırsak kanserini önler.

YILBAŞI İÇİN SAĞLIKLI MENÜ ÖNERİLERİ
Günün Menüsü
Sabah:
Çay (şekersiz), 1 kibrit kutusu beyaz peynir, domates, salatalık, 5–6 adet zeytin, 1 ince dilim çavdar ekmek.

Ara: 1 porsiyon meyve, 1 kâse yoğurt

Öğle: 1 kâse çorba, 6 yemek kaşığı sebze yemeği, Salata (yağsız), 1 ince dilim çavdar ekmek.

Ara: 1 porsiyon meyve, 1 kâse yoğurt.

Akşam: 1 kase çorba, salata (yağsız), hindi dolması, 1 ince dilim çavdar ekmek.

Ara: 1 porsiyon meyve.

YILBAŞI MENÜSÜ
Başlangıç tabağı:
Somon füme, lakerda, dana jambon, yaprak sarması, beyaz peynir, kaşar peynir, patlıcan salata, haydari, domates-salata söğüş.

Ara Sıcak: Karides güveç, sıcak pilaki, salata, özel doğa salatası.

Ana Yemek: Palamut ızgara veya kestane iç pilavlı kuzu tandır, meyve/dondurma, çorba.

Yılbaşı Menüsü 2: Yaprak sarma, beyaz peynir, kaşar peynir, patlıcan salatası, domates, salatalık, sigara böreği, çorba, patates sufle veya su böreği veya peynirli sufle veya tavuk pate, hindi dolması, salata, meyve.