Yılda 3 bin çocuğu yakalıyor

Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin çocukta kanser görülüyor. Çocukluk çağında en çok rastlanan kanser türü lösemi. Hastalığın erken tanısında en büyük görev ailelere düşüyor.

Yılda 3 bin çocuğu yakalıyor

Çocukluk çağı kanserleri 0-18 yaş arasında görülüyor. En sık rastlanan yaş grubu ise 2 ile 7 yaş arası. Çocukluk çağında en çok görülen kanser türü lösemi. Onu beyin tümörü ve lenfoma izliyor.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 3 bin çocukta kanser vakasına rastlanıyor. Ve erken fark edilmesinde en önemli görev anne - babalara düşüyor.

Çocuğun oyun oynamak istememesinin en önemli belirti olduğunu belirten Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Gülyüz Öztürk, Çocuğun her zamankinden farklı halsizliğinin olması, çabuk yorulması, arada ateşinin olması aile için uyarıcı olmalı. Ten rengi insana aldatıcı olabilir. Ama özellikle lösemi için tendeki pembe benekler uyarıcı olabilir” dedi.

Yılda 3 bin çocuğu yakalıyor - 1

Kanserin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin yanı sıra, çevre koşulları ve beslenmenin de etkili olduğunu aktaran Prof. Öztürk, “Kalori ve protein dengesi sağlanmış bir beslenme şeklinin olması, çocukların vücut bağışıklık siteminin düzgün çalışmasına neden oluyor. Dolayısıyla beslenmesi düzgün olan çocuklarda çevresel etkenlerden etkilenme olasılığı düşük oluyor” diye konuştu.

LÖSEMİ YÜZDE 90 BAŞARIYLA TEDAVİ EDİLİYOR

Çocuk yaş grubu kanserlerinde tedavideki başarı oranları her geçen yıl artıyor.
Lösemide 1980'lerde yüzde 10 seviyesinde olan başarı oranı günümüzde yüzde 90'lara ulaştı.

Uzmanlara göre çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde en önemli sorunlar erken tanıda geç kalınması ve tedavi sırasında yatak sayısının yetersiz olması.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Kanser

Sayfa Yükleniyor...