Bitcoin’in değeri arttıkça harcadığı enerji de katlandı (Türkiye'nin elektrik kullanımının yüzde 40'ını aştı)

İlk ve en değerli kripto para konumunda olan Bitcoin için harcanan enerji, Türkiye'nin elektrik kullanımının yüzde 40'ını aştı.

Bitcoin’in değeri arttıkça harcadığı enerji de katlandı (Türkiye'nin elektrik kullanımının yüzde 40'ını aştı)

Son dönemde kırdığı rekorlar ile bir kez daha çok konuşulanlar arasında giren  bu sefer enerji tüketimine olan etkisi ile gündemde. 

 üretimi için bilgisayarlar tarafından bir yılda harcanan enerji miktarı belli oldu. BBC’nin haberine göre, Bitcoin için harcanan enerji, Türkiye'nin elektrik kullanımının yüzde 40'ını aştı.

Aynı habere göre, Bitcoin'in değerinin son bir yılda yedi kattan fazla artması, daha fazla kişinin Bitcoin  madenciliğine girmesine yol açtı.Bu durum da Bitcoin için harcanan enerji miktarının artmasına neden oldu.

İngiltere’nin önde gelen eğitim kurumları arasında gösterilen Cambridge Üniversitesi'nin hesaplamasına göre Bitcoin üreticileri bir ülke olsaydı, dünyanın en fazla elektrik tüketen 30'uncu ülke olacaktı.

FACEBOOK VE TESLA'YI GERİDE BIRAKTI

Son dönemde yaşanan artış sonrası Bitcoin, dünyanın en değerli dokuzuncu varlığı oldu ve sosyal medya devi Facebook ve elektirkli otomobil üreticisi Tesla'yı geride bıraktı.

TSİ 11.22 itibari ile Bitcoin’in değeri 44 bin 600 dolar seviyesinde. 
 
BITCOIN MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIYOR?
 
Para oluşturma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır.

Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere "madenci" denilmektedir. 

Sistemin ilk bloğunun adı "genesis block" olarak isimlendirilmiştir ve 4 ocak 2009'da üretilmiştir. Bunun gibi bloktaki ilk işlem özel bir işlemdir ve yeni para bloğu oluşturan tarafından başlatılır.

Bu, ağa madencilerin katılmaları için bir teşvik sistemidir, bu sayede parayı basacak merkezi bir otoriteye sahip olmayan sisteme, para, istenildiği gibi dağıtık olarak girebilmektedir.

Madenciler bu şekilde, hem sisteme yeni bitcoinler üretip sürerek hem de bekleyen işlemleri gerçekleştirme hizmetleri karşılığında sistemden bitcoin alarak kazanç sağlamaktadırlar. 

Yeni paranın sisteme düzenli olarak eklenmesi altın madencilerinin altın bularak dolaşıma sokmalarına benzetilmektedir, madencilik ismi de buradan gelmektedir.

Mevcut süreçte madenciler, her yıl dolaşıma girecek olan bitcoin  miktarını azalan ve öngörülebilir bir oranla üretmeye devam etmektedirler.

Sistemde, toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar üretim devam edecektir, ardından üretim süreci duracak ve madenciler sadece işlem masrafları üzerinden desteklenmeye devam edilecektir. 

Sayfa Yükleniyor...