100 bin yılda bir kez patlıyor

Bilimadamları, dünyanın ekolojik sistemi ve iklimini değiştiren süper yanardağ patlamalarıyla ilgili yeni bilgilere ulaştı. Süper yanardağların patlamaları 100 bin yılda bir kez oluyor.

100 bin yılda bir kez patlıyor

Yapılan araştırmalar süper yanardağların sadece deprem gibi dış etkenlerle değil biriken yoğun basınç sonucu faaliyete geçebileceğini gösteriyor.

normal yanardağlardan yüzlerce kat daha güçlü olan süperyanardağların patlaması 100 bin yılda bir kez oluyor. Ama etkisi dünya için tam bir felaket anlamına geliyor.

Bu patlamayla dünyanın iklimi ve ekolojik yapısı tamamen değişiyor. Küresel iklimde 10 derecilik bir düşüş yaşanabiliyor. Hatta bazı medeniyetlerin sonu gelebiliyor.

En son süper yanardağ patlamasının 70 bin yıl önce gerçekleşttiği belirtiliyor.

O dönemde Endonezya'daki Lake Toba süper yanardağının patlamasıyla dünya volkanik bir kışa girdi. Yanardağdan çıkan küllerin gökyüzünü kaplamasıyla neredeyse 8 yıl boyunca güneş görülemedi ve bin yıl süren küresel bir soğuma yaşandı.

Dünya genelindeki süper yanardağların sayısının 20'yi bulduğu tahmin ediliyor. Bu yanardağa ev sahipliği yapan ülkeler arasında ABD, Yeni Zelanda ve İtalya da var.

İsviçreli bilimadamlarının Fransa'da gerçekleştirdiği son araştırma, süper yanardağların sadece büyük depremler sonucu faaliyete geçmediğini gösterdi.

Yanardağların içindeki yoğun basınç sonucunda da faaliyete geçebileceği belirlendi.

Bilimadamları şimdi dünyayı tehdit eden bu süper yanardağların ne zaman faaliyete geçebileceğini araştırıyor.

Sayfa Yükleniyor...