Arınç: Anayasa değişikliği doğal bir ihtiyaç

Başbakan Yardımcısı Arınç, yasama organının bir anayasa değişikliği yapmasının ''doğal bir ihtiyaç'' olduğunu söyledi.

Suriye'de resmi temaslarda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT-Türk'ün Şam Bürosu'nun açılışı sırasında yargı reformu ve anayasa değişikliğine ilişkin soruları yanıtladı.

Arınç, belli maddeler dışında anayasa değişikliği yapmanın mümkün olduğunu, bunun yasama organınca gerçekleştireceğini hatırlatarak, yasama organının bir anayasa değişikliği yapmasının ''doğal bir ihtiyaç'' olduğunu ifade etti.

300'den fazla milletvekili olan AK Parti'nin anayasa değişikliği konusunda ilk adımı atacak parti olduğunu söyleyen Arınç, milletvekili sayıları bakımından diğer partilerin bunu tek başlarına yapamayacağını, ancak müştereken bunun gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

AK Parti'nin uzun zamandır Anayasa'da bazı değişiklikler yapılması gerektiğine inandığını kaydeden Arınç, ''Bunların içerisinde siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili hükümlerin yeniden gözden geçirilmesi var. Yüksek yargıyla ilgili acilen yapılmasını düşündüğümüz bazı değişiklikler var. Temel haklar ve hürriyetler konusunda bazı konularda da çalışmalar yapılması lazım'' diye konuştu.

Arınç, bugüne kadar parlamento içerisindeki diğer partilerle bir mutabakat arayışı içinde olduklarını kaydederek, şunları söyledi;

''Anayasalar temel belgelerdir. Her gün değişecek olan konular değildir. Şu ana kadar diğer partilerin çok açıktan bir desteği söz konusu olmadı. O zaman da biz bunu bir mutabakat arayışına bıraktık. Ancak görüyoruz ki diğerlerinin mutabakatı veya rızası olmasa dahi bazı konularda acilen değişiklik yapmak zarureti var. O zaman bunu parlamento içerisinde en azından 330'un üzerine çıkabilecek bir beraberliğe dönüştürmemiz lazım.

Diğer partiler bir gizli oylamada, milletvekillerinin nasıl oy kullanacağı konusuna ipotek koyamazlar. Eminim ki çok haklı bir Anayasa değişikliğine MHP, CHP, BDP içinden de 'Evet' diyenler olabilir. Dolayısıyla bizim teklifimizi bu Mart ayı içerisinde tekrar yeniden hazırlanmış şekliyle partilere götürmek, onların bilgisine sunmak, mümkünse destekleriyle, değilse de kendi gücümüzle bunu halk oylamasına götürecek biçimde parlamentoya getirmek istiyoruz.

Bunun düğmesine basılmıştır. Aslında biraz da geciktiğimizi söylemeliyim, ama her şey hem siyasal mutabakat, hem de çoğunluk mutabakatı olarak düşünülmüştür. Sanıyorum Mart ayı bir anayasa değişikliği için uygun bir adım olarak düşünülebilir.''

Anayasa değişikliğinin ardından yeni paketlerin gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Arınç, ''Bu paket en acil konuları kapsayacaksa sanıyorum ondan sonraki paket çok kısa bir zamanda gelmez'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...