Bahçeli: Kesip atmak çözüm değil

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Meclis Başkanı Çiçek'le yaptığı görüşmenin ardından "Anayasa çalışmalarının devam etmesinin yolu sürekli görüşmektir. Kesip atmak çözüm değildir. MHP komisyonda çekilmeyecektir" dedi.

Bahçeli: Kesip atmak çözüm değil

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları kapsamında bugün sırasıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

Çiçek'in, yeni anayasa çalışmaları kapsamında bir araya geldiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi yaklaşık 50 dakika sürdü.

Görüşmeye, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun MHP'li üyesi Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ile Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak katıldı.

MHP Lideri Bahçeli görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Sayın Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdiler. Bu çalışmaların çok hayırlı dolduğunu söyledik. Çalışmanın devam etmesinin yolu sürekli görüşmektir. Kesip atmak çözüm değildir.

MHP komisyonda çekilmeyecektir. Komisyondan çekilmek isteyen parti varsa o partinin bileceği iştir" dedi.

Çiçek, Bahçeli'nin ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.

KIŞANAK: ÇALIŞMALARI HIZLANDIRACAK YOL BULUNMALI
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme 50 dakika sürdü.
     
Görüşmede, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan da yer aldı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kışanak, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarının devam etmesini arzuladıklarını belirterek, "Ancak çalışmaları hızlandıracak bir yol, yöntem, yaklaşım bulunmalı" dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptıkları görüşmenin, tüm 'nin arzuladığı yeni anayasanın yapılabilmesinin koşullarının yaratılmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Çiçek'e bu konudaki ısrarı, çabaları, emeği ve katkıları dolayısıyla teşekkür ettiklerini aktaran Kışanak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl bitirilmesi öngörülen bir çalışma, sayın Başkan'ın da gayretleriyle, sonuç alıncaya kadar ilerletme yaklaşımıyla bugüne kadar getirildi. Tabii ki gelinen düzey kamuoyunun beklentilerine cevap veren düzey değil. Uzlaşma sağlanan madde sayısının az olması, 48 maddede uzlaşılmış olması problem alanı ve eksikliktir. Parti olarak bunun giderilmesini arzuluyoruz. Komisyonun çalışmasına devam etmesi gerekiyor. Çünkü bu 30 yıllık bir beklenti.

Aslında halk nezdinde yeni, demokratik, sivil anayasanın tüm koşulları oluşmuş durumdaydı. Ne yazık ki kamuoyundaki bu demokratik anayasa beklentilerinin parlamentodaki çalışmaya yeterince yansımadığını görüyoruz. Bu bir eksiklik, bunun giderilmesi lazım. Bu beklentiyi bu parlamento gidermek zorunda. Böyle bir sorumlulukla karşı karşıyayız.

Bütün siyasi partiler halka yeni, sivil, demokratik bir anayasa vaat ettiler. Bu sorumluluktan kaçınmamak gerekiyor. Bu nedenle biz komisyon çalışmalarının devam etmesini arzuluyoruz. Ancak hızlandıracak bir yol, yöntem, yaklaşım bulunmalı. Bugüne kadarki çalışma yöntemi ve temposunun yeterli olmadığı açık.

O nedenle siyasi partilerin 'uzlaşılan madde sayısında artırmak için ne yapabiliriz ' sorusunu sormaları, bu konuda kendi iç tartışmalarını yapmaları ve komisyon toplantılarına biraz daha konsensüsü sağlama yaklaşımıyla gitmelerini arzuluyoruz. Biz böyle yaklaşacağız. Uzlaşılan madde sayısını nasıl artırabiliriz, biz bu konuda biraz daha özverili ve yoğun çalışma çabası içinde olacağız, diğer partilerden de bunu bekliyoruz."

'HEM MASA DEVRİLMESİN HEM YOL ALINSIN'
Bir soru üzerine, kimsenin konuya "masa devrilmesin ama yol da alınmasın" şeklinde bir yaklaşma lüksü olmadığını belirten Kışanak "Hem masa devrilmesin hem yol alınsın. Biz böyle bir yaklaşım içinde olacağız. Çünkü toplumun beklentisi bu yönde" dedi.

Çiçek'in görüşmede, çalışmanın temposunun düşük olmasından, verimli olmamasından ve uzlaşılan madde sayısının az olmasından yakındığını aktaran Kışanak, Çiçek'in bir yöntem önermediğini söyledi.

Uzun tutuklulukla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili bir soruya, Kışanak, "Bu kadar uzun tutukluluk süresi olmaz. Bu konuda çifte standartlar, yanlış, farklı uygulamalar var. Anayasa Mahkemesi'nin son kararı bütün bunlara işaret etmiştir. Tanınan bir yıllık süreyi beklenmeden, parlamento, kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve evrensel standartlara uygun, mağduriyeti gideren, tutukluluğu bir cezalandırma yöntemi olmaktan çıkartan yasal değişiklikleri yapmalı" karşılığını verdi.

KILIÇDAROĞLU: GÖRÜŞMELER KESİLMEMELİ
CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun makamında gerçekleşen görüşme ise, yaklaşık 55 dakika sürdü.
     
Görüşmeye TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Konya Milletvekili Atilla Kart, İzmir Milletvekili Rıza Türmen ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ile CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Engin Altay da katıldı.

Görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın, kapalı kapılar ardında yapılacak, yazılacak bir metin olmadığını, yeni anayasa görüşmelerine, hiçbir mazeret üretmeden  devam edilmesi gerektiğini belirterek, "(Tatil geliyor, seçim geliyor) gibi mazeretlere sığınmak doğru değil" dedi.

Çiçek'in, komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, Çiçek'e teşekkür ettiklerini söyledi.
     
4 grubun 48 madde üzerinde anlaştığının açık olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer süreç biraz daha devam eder, tartışmalar olursa, üzerinde uzlaşılan madde sayısının daha da artacağını umuyoruz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, görüşmeleri tıkayan temel konunun, AK Parti'nin Başkanlık sistemi ısrarından vazgeçmemesi olduğunu savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 40 madde, AKP'nin Başkanlık ısrarı nedeniyle görüşülemiyor. Biz, AKP'nin bu ısrarından vazgeçip, diğer maddelerin de tartışması yapılabilirse, büyük ölçüde uzlaşma sağlanabilir düşüncesindeyiz. Öte yandan Sayın Başkan'a, üzerinde mutabık kalınan veya kalınmayan, komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun, sivil toplumun tartışılmasına açılmasını istedik. 'Bu
komisyonun yetkisinde' dedi.

Arkadaşlarımız bu konudaki düşüncelerini ifade edecekler. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, bir şekliyle kamuoyuna yansıtılmalı. Uzlaşma Komisyonu'nda görev alan partilerin temsilcilerinin, anayasa değişiklikleriyle ilgili görüşlerini eğer kamuoyuna açıklarlarsa, en azından kamuoyu CHP'nin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, MHP'nin, BDP'nin anayasa değişiklikleri konusunda görüşlerini de öğrenmiş olurlar. Çünkü biz özgürlükçü ve demokratik bir anayasadan yanayız. Çağdaş bir anayasadan yanayız. Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz. Görüşmeler kesilmemeli. Türkiye'nin çağdaş, özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı var. Ve bu konudaki düşüncelerimizi aktardık."
     
'BÜTÜN MESELE NİYETTİ'
Kılıçdaroğlu,  TBMM Başkanı Çiçek'in seçim sürecine girildiği ve dolayısıyla bu süreçte yeni anayasa çalışmalarının yapılamayacağına yönelik açıklamalarının anımsatılması üzerine, komisyonda her partiden 3 milletvekilinin bulunduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, "Yerel seçimlerde bu arkadaşlarımız, gerekirse seçim sürecine katılmamış olurlar. Anayasa gibi çok temel bir değişikliği yapıyorlar, bu arkadaşlarımız önemli bir görev üstlendi. Meclis, tatilde olduğu süre içinde de çalışmaları sürdürebilirler. Burada bütün mesele niyette" dedi.

Anayasa metninin, bir uzlaşma metni ve demokrasinin ana omurgası olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, güçler ayrılığı ilkesinin, çok kalıcı ve demokrasiyi güçlendirecek bir yapı içerisinde oluşturulması, medya özgürlüğünün sağlam temellere oturtulması ve bunların anayasal güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. Yargı bağımsızığı ve tarafsızlığı ile üniversitelerin
özerkliğinin de önemil olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
     
"Eğer Türkiye bunları yapabilirse, büyük mesafe alacaktır, demokrasi açısından. Gezi Parkı eylemlerini düşünün: geleceğimiz olan gençler, özgürlük, daha güçlü bir demokrasi istiyorlar. Bunu yapacak olanlar da siyasal partilerdir. Biz eğer gerçekten özgürlüğü ve demokrasiyi bu ülkeye getireceksek, bunun ilk adımı anayasayla olacaktır. Bunu yapmak durumundayız. Geri çekilmek, tatil geliyor, seçim geliyor gibi mazeretlere sığınmak doğru değil. Anayasa, çok temel bir yasadır. Bu temel yasa üzerinde bizim oturup, düşünmemiz, tartışmamız gerekiyor.

Bütün boyutlarıyla tartışmamız gerekiyor. Bakın biz daha bu sürecin ortasındayken, görüşülen maddelerin, üzerinde uzlaşma sağlansın, sağlanmasın, sivil toplumun tartışmasına açılmasını istiyoruz. Çünkü toplum da gençlerimiz de üniversiteler de katılmalı. Acaba hangi maddeler üzerinde, nasıl uzlaşma sağlandı, hangi maddeler üzerinde, hangi siyasal partinin kendi marjı var, çekincesi var, bütün bunlar tartışılmalı. Anayasa, kapalı kapılar ardında yapılacak, yazılacak bir metin değildir. O nedenle biz anayasaya, çalışmalarına önem veriyoruz. Milletvekili arkadaşlarım çalışıyorlar, katkı veriyorlar, uzmanlar katkı veriyorlar. O nedenle görüşmeye, hiçbir mazeret üretmeden  devam edilmelidir diye düşünüyoruz."

ÇİÇEK-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ YARIN
Çiçek, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yapacağı görüşmeleri AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tamamlayacak.

Görüşme, yarın saat 13.30'da Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşecek.

Sayfa Yükleniyor...