Bakandan anayasa değişikliği çağrısı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın yapısının değiştirilmesi için anayasa değişikliğine işaret etti ve  muhalefete uzlaşma çağrısı yaptı. Bu arada HSYK değişikliği teklifinin görüşüldüğü komisyonda yumruklu kavga çıktı. 8.5 saat süren toplantı, gerginliğin devam etmesi nedeniyle bugüne ertelendi.

Bakandan anayasa değişikliği çağrısı

TBMM Adalet Komisyonu'nda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik yapan teklifin görüşmeleri başladı.

Toplantıda söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Gelin HSYK'nın yapısını birlikte değiştirelim, işbirliği yapalım" dedi.

CHP Grup başkanvekili Engin Altay da Bozdağ'ın sözlerine "Eğer işbirliğine hazırsanız çekin teklifinizi uzlaşma arayalım" yanıtını verdi.

Toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı, HSYK'nın yapısının değiştirilmesi için anayasa değişikliğine işaret etti ve şu ifadeleri kullandı:

"HSYK ile ilgili anayasa değişikliğine ve her türlü uzlaşmaya açığız. Herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir anayasa değişikliğini yapabiliriz. Zira kalıcı bir düzenleme ancak anayasa değişikliği ile olabilir."

Muhalefete yönelik eleştirilerde de bulunan Bekir Bozdağ, "Dün başka davalarda yargıyı yerden yere vurup bugün kutsamak yanlıştır. Hiçbir ideolojinin yargı üzerinde hükümran olmaması gerekiyor. Denetlenemeyen bir yargıya ihtiyaç var ve daha iyisi olsun diye bu düzenlemeyi yapıyoruz" dedi.

2010'daki anayasa referandumunu hatırlatan Bozdağ, "Daha önce yanlış yaptığımızı kabul ediyoruz" ifadelerini de kullandı.

'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'
Düzenlemenin görüşüldüğü komisyonda yumruklu kavga yaşandı.

Muhalefet milletvekilleri HSYK üyelerinin komisyonda olmamasına tepki gösterdi. Tepki üzerine Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, bununla ilgili bir oylama yapmaya karar verdi. Karar, iktidar partisi vekillerinin sayısının komisyonda fazla olduğu ve aksine bir sonuç çıkmayacağı gerekçesiyle muhalefet milletvekillerini memnun etmedi.

Başta CHP Grup Başkanvekili Engin Altay olmak üzere, CHP'li milletvekilleri ayağa kalkarak Başkanlık Divanı'nın önüne geldi ve buna itiraz etti. Bunu üzerine AK Partili milletvekilleri de divanın önüne geldi.

Karşılıklı laf atmaların devam ettiği sırada, AK Partili ve CHP'li milletvekilleri kavga etti. Birbirlerinin üzerine yürüyen milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan görüntüler yaşandı.(HABERİN VİDEOSU)

ÇİÇEK'E TELEFON
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay "Bu saatten sona burada olacak herşeyden Meclis Başkanı sorumludur" dedi. Kavga üzerine Ahmet İyimaya, toplantıya ara verdi. Verilen arada Engin Altay, telefonla aradığı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e "Sayın Başkanım müdahale etmeniz lazım. Ciddi şeyler oluyor. Size yalvarıyorum bize yardımcı olun. Biz buraya darp edilmeye gelmedik, görevimizi yapmaya geldik" dedi.

'SİZİN DEĞİL, MECLİS'İN BAŞKANI'
Bu sırada AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, "Bizi kime şikayet ediyor" dedi. MHP Mersin Milletvekili Ali Öz de Can'a, "Sizin başkanınız değil, Meclis'in başkanı. Ayıp" diye karşılık verdi.

'ANAYASAYA AYKIRI'
Öte yandan CHP ve MHP milletvekilleri, anayasaya aykırı olduğunu savundukları teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi için imza toplayarak Meclis Başkanlığı'na sundu.

TOPLANTI ERTELENDİ
Gerginliklerin ilerleyen saatlerde de sürmesi üzerine, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, 8.5 saat süren toplantıyı erteleme kararı aldı. Toplantıya bugün 14.00'te devam edilecek.

GERGİN BAŞLADI
Komisyonun toplantısı gergin başlamıştı. TBMM Adalet Komisyonu, teklifin görüşmelerine tartışmaların ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu'nda başladı.

Komisyon toplantısı, iktidar ve muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekilinin katılacak olması nedeniyle, toplantı saatine kısa bir süre kala, TBMM KİT Komisyonu Toplantı Salonu'na alındı.

Toplantı saatine 5 dakika kala KİT Komisyonu Toplantı Salonu'na gelen, başta CHP Grup Başkanvekili Engin Altay olmak üzere bir grup CHP'li milletvekilleri, salonda oturacak yer bulamayınca tartışma yaşandı.

Bakandan anayasa değişikliği çağrısı - 1

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP'li komisyon üyelerine yer verilmesini isteyince bazı AK Parti'li milletvekilleri yerlerinden kalktı.

CHP Grup Başkanvekili Altay, Aydın'ın uyarısına itiraz ederek, "Komisyon toplantılarına üye olmayan milletvekilleri de katılabilir. Biz asıl mesajı aldık. Teşekkür ederiz" diyerek, bazı AK Parti'li milletvekillerinin boşalttığı yere oturmak istemedi.

Altay, milletvekilleri ve basının görüşmelere yoğun ilgisi olduğunu belirterek, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'ya, "Siz de zor girdiniz. Toplantının daha uygun salona alınmasını istiyoruz" dedi.

Başkan İyimaya, yaşanan tartışma sırasında, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'ın, "Komisyon üyeleri için yer mevcuttur, buyurun" diyerek, CHP'li milletvekillerini davet edince, "Komisyonu ben yönetiyorum Ahmet bey" diyerek, Aydın'ı uyardı.

Ahmet İyimaya, bazı milletvekillerinin salonda oturacak yer bulamadıklarını belirterek, "Burada önemli olan demokratik, katılımcı hoşgörülü bir müzakere zeminini ortaya koymaktır. Toplantıyı açmadan önce bu zemini arayacağım. Fakat toplantının nerede yapılacağı konusunda karar vermeden önce, görüntülü basının dışarıya çıkması gerekiyor" dedi.

CHP'liler bu duruma tepki gösterdi. Engin Altay, "Kapıda bekleyen ve içeri giremeyen milletvekilleri var. Basının gir çık yapması zor olacak" diye konuştu. Ahmet Aydın, "5 tane boş koltuk var" diyerek CHP'li milletvekillerini tekrar çağırdı.

Tartışma sırasında CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, "Yazıklar olsun, böyle bir şey olamaz. Bu teklifin bu komisyona gelmesi bile ayıptır. Resmen darbe yapıyorsunuz" diye bağırdı. AK Parti'li milletvekilleri bu sözlere tepki gösterdi ve karşılıklı laf atışması yaşandı. Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Altay, Köktürk'ü susması için uyardı.

Bakandan anayasa değişikliği çağrısı - 2

CHP'Lİ ÖZTÜRK'TEN TEPKİ
Daha sonra toplantının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılması kararlaştırıldı.

Milletvekilleri, basın ve bürokratlar, bu salona geçti. Ancak tartışma burada da devam etti.

CHP'li milletvekilleri, CHP sıralarına oturan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in buradan kalkmasını istedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de bu sırada yere oturdu.

Can ve Özel, daha sonra CHP sıralarından kalktı. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, daha sonra teklifin görüşmelerine başlandığını duyurdu.

USUL TARTIŞMASI
Kanun teklifinin görüşmelerinde usul tartışması yaşandı.

Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, sözlerine "Zor bir gündeyiz, zor bir konudayız" diye başlayarak, parlamentonun seviyesinin demokratik müzakereyle gösterilmesini diledi.

'HSYK ÇAĞRILDI MI?'
Muhalefet milletvekilleri, teklifin esasına geçmeden usule ilişkin itirazlarını öne sürdüler.

CHP ve MHP'li milletvekilleri toplantıya HSYK'nın çağrılıp çağrılmadığını sordular. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Meclis dışından davet edilen ve toplantıya katılan kurumların listesini istedi.

Komisyon Başkanı İyimaya, Anayasa'nın 159. maddesine göre Adalet Bakanı'nın HSYK'yı yönettiği ve temsil ettiği dayanağıyla Adalet Bakanı'nın davet edildiğini belirtti.

Muhalefet milletvekilleri İyimaya'nın bu tutumuna tepki göstererek, itirazlarını sürdürdü.

Muhalefet milletvekilleri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın HSYK ile hasım olduğunu, kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade ettiler. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ise 2010'daki referandumla Adalet Bakanı'nın HSYK'yı temsil yetkisinin protokolden ibaret hale getirildiğini savunarak, Bozdağ'ın çağrılmasının doğru olmadığını öne sürdü.     

CHP Grup Başkanvekili Altay, HSYK'ya çağrı yapılması için toplantıya ara verilmesini istedi.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ise Bozdağ'ın HSYK'yı temsil etmesini, "Sanığı huzura almadan hakkında idam kararı veriyorsunuz. Bakan hem hakim hem savcı hem avukat hem sanık konumunda" şeklinde değerlendirdi.     

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise itirazlara, "HSYK'yı başkanı temsil etmeyecek de kim temsil edecek  Geçmişte de kurulu adalet bakanı temsil etmişti" karşılığını verdi.

CEKET ÇIKARMA TARTIŞMASI
Bu sırada CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, tartışmalar sürerken ceketini çıkartan İyimaya'yı eleştirerek, komisyon çalışmalarında ceketin çıkarılamayacağını söyledi.

İyimaya ceketini giydikten sonra CHP'li milletvekilleri, Başkanvekili AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün de ceketini giymesini istedi.

Köylü'nün ceketini giymeyi reddetmesi üzerine Çetin, "Ben de gömleğimi kravatımı pantolonumu çıkarayım. Sen de pantolonunu çıkar. Ben seni böyle çalıştırmam" dedi.

CHP'li Batum, TBMM Genel Kurulu'ndaki düzenin komisyonlarda da süreceğine ilişkin içtüzük hükmü bulunduğunu ifade edince tartışmalarda tansiyon yükseldi.

AK Parti Ankara Milletvekili Fatih şahin, elindeki su bardağını göstererek, "Genel Kurul'da bu serbest mi?" diye seslendi.

Batum, Şahin'e, "Sen sadece kavga eden adamsın. Bana ve CHP'lilere ağzını açamazsın" diye karşılık verdi.

Şahin, kendisine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Altay'a "Terbiyesiz herif" dedi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış da yerinden kalkarak, Altay'a, "Milletvekiline doğru konuş" diye seslendi.

Köylü'nün, Komisyon Başkanı İyimaya ve komisyon üyelerinin isteği üzerine ceketini giymesiyle tartışma noktalandı.

'KAVGA MI EDECEĞİZ, MÜZAKERE Mİ?'
Bu sırada AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun, CHP'li milletvekillerinin ayaklarının tabanını gösterdiği şikayetinde bulunması üzerine Komisyon Başkanı İyimaya, "Kavga mı edeceğiz, müzakere mi?" dedi.

Sayfa Yükleniyor...