Baykal: Cumhurbaşkanı mayın sınavında

CHP lideri Baykal, "Mayınlı arazilerle ilgili tasarı Cumhurbaşkanı adına iktidardan gelen her öneriyi onaylayan bir noter olmadığını göstermek için uygun bir fırsattır. Gül veto etmelidir" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, mayınlı arazilerle ilgili yasal düzenlemeyi değerlendirdi.

Baykal, şöyle konuştu:

"Zaten yasanın çıkma şartları, sabahlara kadar süren müzakereler, Meclis Başkanlığı'nın Anayasa'ya, iç tüzüğe aykırı uygulamalarda ısrar etmesi, bunun üzerine müzakerelerin askıya alınmasını kaçınılmaz hale düşürdü. Meclis Başkanı'nın yönetme durumunda kalmış olması, bu yasanın manevi öneminin bir anlamda yansıması olmuştur. Çok sert tartışmalarla müzakere süreci geçirilmiştir ve genel kurulda tasarı oylanmıştır.

Umut ediyorum bu yasa, önce Cumhurbaşkanı'nın önüne gidecek. Cumhurbaşkanı yasanın o malum maddesini, yani 510 kilometre boyundaki sınır arazisinin mayından temizlenmesi karşılığı yabancı  firmalar ve ülkeler tarafından kullanılmasına izin veren maddesini veto etmelidir."

Cumhurbaşkanı'nın 'nin yararlarını, çıkarını gözetmekle yükümlü olduğuna dikkati çeken Baykal, şöyle devam etti:

"Parlamentodaki çoğunluğun her önüne getirdiği maddeyi onaylamak Cumhurbaşkanı'nın görevi değildir. Cumhurbaşkanı bir noter konumunda olamaz. Burada Türkiye'nin çok ciddi yararları söz konusudur. Dünyanın hiç bir ülkesinde uygulanmamış bir modeldir bu önerilen.

Üstelik herhangi bir arazi de değil, 510 kilometrelik sınır boyunda uygulanacaktır, terör bölgesinde uygulanacaktır. Ortadoğu coğrafyasının hemen yanında uygulanacaktır. Kimlerin eline geçeceği konusunda hiç bir güvence yoktur. Böyle bir maddeyi Cumhurbaşkanı'nın görmezden gelmesi, Türkiye'nin uzun vadeli yararlarını gözetme anlayışıyla bağdaşmaz.

Bu nedenle Cumhurbaşkanı bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır ve 'Tekrar düşünün' diye geri çevirmelidir. Cumhurbaşkanı sadece iktidarın Cumhurbaşkanı olarak algılanmamalıdır. Önce kendisi bütün Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olduğunu düşünmelidir.

Cumhurbaşkanı'nın bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz. İktidardan gelen her öneriyi onaylayan bir noter olmadığını göstermek için uygun bir fırsattır. Bu fırsatı Cumhurbaşkanı  değerlendirmelidir."

Konunun daha sonra Anayasa Mahkemesi'ne de yansıyabileceğine ifade eden Baykal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anayasa Mahkemesi umut ediyorum, bu yasa konusunda gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Bu yasa geçerlilik kazansa da ben bu yasanın bu maddesinin ölü doğmuş bir madde olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin sınır boyunun 510 kilometresini, ne idüğü belirsiz birilerine, 3 günlük ömrü kalmış bir iktidarın teslim etmesi kabul edilemez. Yani bu işin yasalaşması, bunu Türkiye yararına bir uygulama haline dönüşmesini güvence altına almaz. Gerçek ortaya çıkacaktır. Umut ediyorum iktidar da bu konuda ısrarcı olmaktan çıkacaktır."

Sayfa Yükleniyor...