Binler ‘internetime dokunma’ diyerek yürüdü

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun 22 Ağustos’ta internette uygulamaya başlayacağı filtre sistemine karşı çıkan internet kullanıcıları 31 ilde yürüyüş yaptı.

Binler ‘internetime dokunma’ diyerek yürüdü

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) 22 Ağustos’ta internete dört farklı filtre getireceği duyurması üzerine bunun “sansür” olduğunu belirten internet kullanıcıları sokağa çıktı.


Her ne kadar BTK ısrarla reddetse de internet kullanıcıları filtre sisteminin ifade ve iletişim özgürlüğünü kısıtladığında hemfikir.

Filtrelere karşı eylem duyurusu son bir hafta içinde internet üzerinden hızla yayıldı. ’nin 31 şehrinde binlerce kişi sokağa çıkıp “yasaklamak yasaktır’ ve ‘internetime dokunma” dedi.

Protesto gösterileri için Facebook’ta oluşturulan sayfaya üye olanların sayısı 594 bini aşmış durumda. Ayrıntılı bilgiler için bir de internet sayfası var: www.internetimedokunma.com

22 Ağustos 2011’de ‘İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar’ isimli yönetmelik yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre internete bağlanmak isteyenler dört internet filtresinden birini ‘yasa gereği’ seçmek zorunda kalacak.

4 FİLTRE
Bu dört filtre, ‘aile’, ‘çocuk’, ‘yurtiçi’ ve ‘standart paket’ olarak sıralanıyor. İnternet aboneleri bu paketlerden birini seçecek. Ancak bu paketlerde resmen ‘yasaklı’ olmadığı halde birçok siteye girişe izin verilmeyecek. Hangi sitelerin hangi 'kara liste'de hangi gerekçelerle yer alacağı ve buna kimin karar vereceğiyse yönetmelikte tanımlanmıyor.

Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor. Yönetmeliğe göre tüm kullanıcılar sadece belirlenen kullanıcı adı ve şifreyle internete girebilecek. Yani kişilerin girdikleri siteler ve yaptıkları işlemler kayıt altına alınmış olacak.

BTK'NIN SAVUNMASI
BTK Başkanı Tayfun Acarer’in ‘sansür’ iddialarına karşı savunması özetle şöyle:

“Türkiye’de internetin güvenli kullanımına yönelik şikâyet ve talepler doğrultusunda güvenli internet hizmeti ihtiyacı ortaya çıktı. Güvenli internet hizmeti bir zorunluluk değil, talep eden aboneler alabilecek. Talep etmeyenlerinse internet erişimlerinde mevcut durumuna göre hiçbir değişiklik olmayacak.”

Ancak halen Türkiye'deki 'mevcut' durumda 60 binden fazla web sayfası engellenmiş durumda ve sayı her geçen gün artıyor. BTK ise 3 yıla aşkın süredir engelli site sayısını ve listesini yayınlamıyor.

'KONUN GÜNDEME GELMESİ SİYASİ'
BTK Başkanı Acarer, yönetmeliğin Şubat ayında yayınlanmasına rağmen Mayıs ayında tartışılmasına anlam veremediğini, eğer bir sansür iddiası varsa neden bunu söylemek için 2.5 ay beklendiğini merak ettiklerini söyledi.

Acarer, "Konunun şimdi gündeme getirilmesinin nedeni konusunda yorum yapmayacağım ama Şubat ayında alınan bir kararın Mayıs ayında gündeme getirilmesinin nedeni bence siyasi, başka bir izahını yapamıyorum" dedi.

'STANDART'TA FİLTRE YOK'
BTK Başkanı ayrıca filtrenin uygulanmadığı bir paektin de olduğuna dikkat çekti. Acarer, "Şimdi biz herkesi çocuk paketine alsak eleştirilere hak verirdim. Ancak bu uygulamayla zaten herkes standart paket içinde kalacak. Ancak isterse diğer paketler için başvuruda bulunacak. Bunun neresi sansür. Standart paket şu anda neyse aynen devam edecek. Şu ankinden farklı bir filtre koyulmayacak. Standart tarifede bir internet sitesinin içeriğinde bir suç varsa zaten erişime engelleniyor. Bunun dışında artı bir şeyler yapacak halimiz yok. Filtre diğer paketlere getiriliyor" dedi.

YASAĞA KARŞI MANİFESTO
İnternet yasaklarına karşı ‘Yasaklamak yasaktır’ sloganıyla oluşturulan aynı adlı sitede şu manifesto yer alıyor:

“Önce; blog yazmayın dediler, video izlemeyin. Sonra şu siteye giremezsin. Uyuma Türkiye! Elini sürdürme klavyene, DNS ayarlarına dokundurtma! Mouse’una dokunan eline dokunur. Unutma Türkiye! Blog yazmak, video izlemek, müzik dinlemek, porno izlemek, haktır! Bugün internetini kirleten, yarın hayatını kirletecek. İnternetine dokunmalarına izin verme! Yasaklamak yasaktır!”

Sayfa Yükleniyor...