'Bireysel başvuru zorunlu değil gereklidir'

Anayasa Mahkemesi'nin 47. kuruluş yıldönümünde 'Bireysel Başvuru ve Dünyadaki Uygulaması' toplantısı yapıldı. Çeşitli ülkelerin anayasa mahkemesi başkanlarının katıldığı toplantıda, Rusya'dan 'zorunluk değil ama gerekliliktir' açıklaması dikkat çekti.

'Bireysel başvuru zorunlu değil gereklidir'

Anayasa Mahkemesi'nin 47. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen 'Bireysel Başvuru ve Dünyadaki Uygulaması' konulu bilimsel toplantının ikinci oturumu, Anayasa Mahkemesi'nde yapıldı.

GÜNEY KORE
Oturumda konuşan Güney Kore Anayasa Mahkemesi Üyesi Jong Daekim, Güney Kore Anayasa Mahkemesi'nin 'anayasa şikayeti sistemi' hakkında bilgi verdi.

Ülkelerinde vatandaşların doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne şikayet haklarını kullandıklarını anlatan Daekim, bunda amacın vatandaşların ihlal edilen haklarının doğrudan çözüme kavuşturulması olduğunu söyledi. Daekim, temel hakları, cumhurbaşkanlığı kararnamesi, mevzuatlar, idari faaliyetler nedeniyle ihlal edilen herhangi bir vatandaşın anayasal şikayette bulunabildiğini bildirdi.

Vatandaşların başvuruyu 'mevcut anayasal haklarının ihlali durumunda' gerçekleştirebildiklerine işaret eden Daekim, gelecekteki bir zamanda hakların ihlal edileceği gerekçesiyle başvuru yapılamadığını kaydetti.

MEKSİKA
Meksika Federal Yüksek Mahkemesi Üyesi Genero David Gongora Pimentel de her bireyin, haklarının ihlal edilmesine karşı kendisini koruması gerektiğini vurgulayarak, 'nin büyük bir gelişim içinde olduğunu, muhteşem kültürünü değiştirmeden gelişimi yapmaya çalıştığını aktardı.

Adaletin evrensel, yok edilemez ve sürdürülebilir olduğuna inandıklarını dile getiren Pimentel, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında insan haklarına saygılı evrensel değerlere bağlı sonuçlar alınması gerektiğini anlattı. Uluslararası sözleşmelere göre, vatandaşların ulusal kurum veya makamlar önünde hak ihlalleriyle ilgili bir sorunlarının çözülmesine hakları bulunduğunu ifade eden Pimentel, bu sözleşmelerdeki maddelerin Türkiye'de de geçerli olduğunu dile getirdi.

RUSYA
Rusya Federasyonu Anayasa Mahkemesi Başkanı Zorkin de ülkelerindeki bireysel başvuru hakları konusunda bilgi verdi. Bireysel başvuru hakkının olmamasının otomatik olarak o ülkeyi gayri demokratik yapmayacağını belirterek, burada birçok etkenin belirleyici olduğunu ifade eden Zorkin, ancak bu uygulamanın günümüz koşullarında gerekliliğine işaret etti.

Ülkelerinde vatandaşların somut bir davada anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yüksek mahkemeye başvuruda bulunabildiklerini belirten Zorkin, Rusya Anayasa Mahkemesi'ne yılda 16-19 bin başvuru yapıldığını, şikayetlerin önemli bir bölümünün kabul edilmediğini, bu konuda yılda 300 karar aldıklarını anlattı.

Vatandaşların yanı sıra tüzel kişilerin ve yabancı ülke vatandaşlarının da bu hakkı kullandıklarını ifade eden Zorkin, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması zorunlu ve bağlayıcı kararlar olduğunu kaydetti.

İKİLİ İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT MUHTIRALARI
Sempozyumun ardından Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ile Bosna-Hersek, Güney Kore, Pakistan ve Ukrayna Anayasa ve Yüksek Mahkemesi Başkanlıkları arasında ikili işbirliği mutabakat muhtıraları imza töreni yapıldı.

Törende konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, muhtıraların yüksek mahkemeler arasındaki işbirliğini ve karşılıklı anlayışı artıracağını söyledi.

Ülkelerin coğrafi olarak birbirlerine uzak olsalar da ortak anayasal değerler konusunda çok yakın olduklarına inandığını dile getiren Kılıç, ''Mahkemelerimiz arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayanmadığını gözönünde tutarak insan hak ve özgürlerinin korunmasında bilgi ve tecrübelerimizi karşılıklı aktarmak için bu fırsatı birlikte kullanmanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...