Diyanet bu soruya yanıt verdi: Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi?

Ramazan Bayramı öncesi teşrik tekbirleri konusu bir kez daha gündeme geldi. Ramazan Bayramı bu yıl 10-11-12 Nisan tarihleri arasında idrak edilecek. Peki, teşrik tekbiri nedir? Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi?

Diyanet bu soruya yanıt verdi: Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi?

Sözlükte “doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak, bayram namazını kılmak için musallâya (müşerrak) çıkmak” anlamlarındaki teşrik, terim olarak zilhiccenin muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeyi ifade eder. Bu tekbirlere "teşrik tekbirleri", tekbirlerin alındığı günlere “teşrik günleri” denilir.

RAMAZAN BAYRAMINDA TEŞRİK TEKBİRİ GETİRİLİR Mİ?

Teşrik tekbirleri Kurban Bayramında getirilir.

Öte yandan Ramazan Bayramında getirilmesinde de herhangi bir sakınca yoktur.

TEŞRİK TEKBİRLERİNİN DİNİ HÜKMÜ

Hz. Peygamber’in (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440 [6273-6278] Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391 [1735-1737]).

Bu itibarla Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.

Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484).

Sayfa Yükleniyor...