'Doğal afet değil'

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan 18 işçiyi kurtarabilmek için çalışmalar devam ediyor. Maden şirketinin ''Doğal afet'' açıklamasına tepki gösteren Enerji Bakanı Taner Yıldız, ''Doğal afet tanımlaması olayı geçiştirmektir. Bu bir afet falan değil'' dedi.

'Doğal afet değil'

KARAMAN- Ermenek ilçesindeki maden ocağında çalışan 18 işçi, su baskını nedeniyle 3 gündür yeraltında mahsur durumda bulunuyor.


Maden ocağında kurtarma çalışmaları gece boyunca devam etti. Zaman zaman meydana gelen göçükler çalışmaları güçleştiriyor.

Arama ve kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Ali Aslan, "Açılan yerlere bağ atıyoruz, sağlamlaştırıyoruz. Su azalıyor ama hala su var. Biz ümitliyiz" diye konuştu.

ÇAMURLAR ÇIKARILIYOR
Etkili olan yağışa rağmen çalışmaları aralıksız sürdüren görevliler, madende suyun tahliye edildiği bölgedeki çamurları da vagonlarla çıkarıyor.

Çalışmalara katılan işçilerden Hayrettin Polat, “Tahkimat yapılarak, su çekilerek arkadaşlara ulaşılacak. Sıra ile vardiyalı olarak çalışıp su ve çamuru çıkarmaya çalışıyoruz. Tahtalarla destek yapılıyor. Su çekiliyor ve ilerleme yapılıyor. 10 metre kadar su inmiş. Su aşağı indiğinde makineyi yanaştırıp çamuru alıyoruz” dedi.

YARALI İŞÇİLER
Öte yandan, olayın hemen ardından kendi imkanlarıyla dışarı çıkan 5 işçiden 4'üne olay yerinde müdahale edildiği bildirildi. Diğer işçinin ise Ermenek Devlet Hastanesi’nde yapılan tedavinin ardından taburcu edildiği açıklandı.

BAKANLARDAN AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çalışmaları yerinden takip etti.

Bakanlar Taner Yıldız, Faruk Çelik ve Lütfi Elvan, daha sonra kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı.

Maden ocağı sahasında konuşan Bakan Taner Yıldız, "Su tahliye edildikçe çamur ve bozulan tahkimat geliyor" dedi ve şöyle devam etti: "Su 16 metre kadar boşaltıldı. Boşaltılan yerin bir kısmında tahkimatın bozulmuş olması nedeniyle 1-2 metrelik çöküntüler oluşmuş. Hem suyu, hem çamuru tahliye etmek; bir yandan da madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor..."

‘UMUTLARIMIZ AZALIYOR’
Bakan Yıldız konuşmasını "Zaman ilerliyor ve 18 kardeşimizle ilgili umudumuzun azaldığını söylemem gerekir. Çöküntünün dışarıya çıkartılması için ahtapotun montajı yan tarafa alındı ve raylı sistem de kullanılıyor. İşimiz kolay değil ve 24 saat aralıksız çalışılıyor..." şeklinde sürdürdü.

NE KADAR SÜRECEK?
Taner Yıldız, ocağın temizleme işleminin ne kadar süreceğine ilişkin soruya, "Her metrede karşımıza yeni şeyler çıkıyor. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı henüz görmüş değiliz. Her metrede yeni bir tablo çıkıyor karşımızı. Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkimatı gördük. Şu ana çalışma sadece su aktarma boyutunda değil, böyle anlaşılmasın" yanıtı verdi.

‘ÇALIŞMALARINDAN MEMNUN DEĞİLİZ’
Bakan Yıldız, "Maden sahibi bulunamıyor" şeklinde ifadesi olduğu yönündeki iddiayla ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

"Hem hükümet hem de şahıslar olarak, sadece doğru ve gerçekleri paylaşıyoruz. Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Ben 'bulamıyoruz' demedim. Burasının amcasının üzerine olduğu söylendi. Soma'dan sonra üzerlerinde ruhsat varsa kaldırılması talimatını verdim.

Biz işçi kardeşlerimizin hukukunu korumak üzerine politikalar üretiyoruz. Başbakan ve Cumhurbaşkanı da ifade etti. İster kamu ister şahıs olsun, birinin kusuru varsa ortaya çıkacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Burada ruhsat aynı şirket adına değil, başka bir isim altında alınmış. Yani ruhsat kendisinin üzerine değil... Biz şu an kurtarma çalışmalarına odaklandık ve bunlar bugünün konusu değil. Her şeyi araştırıyoruz ama bugünkü önceliğimiz işçilerimize ulaşmak..."

'MTA'NIN SONDAJ EKİPLERİ YOLA ÇIKTI'
Suyun ocak dışına çıkartılmasıyla alakalı çalışmaların, çamur ve tahkimatla beraber sınırlandırıldığını anımsatan Yıldız, yaklaşık 7-8 metrelik bir çamur tabakasının atılması gerektiğini söyledi.

Bunun için dün montajı yapılan ahtapotun raylar üzerinden kenara çekildiğini ve rayların çalışmasının sağlandığını ifade eden Yıldız, raylar üzerindeki çamurun dışarı atıldığı bilgisini verdi.

Nefeslik bölümünde suyun deşarjıyla alakalı çalışmaların devam ettiğini bildiren Yıldız, şöyle konuştu:

"2 ayrı noktadan ocağa müdahale edebiliyorduk. Daha farklı, artı neler yapabiliriz diye arkadaşlarımızla, sayın bakanımızla yapmış olduğumuz toplantılarda dışarıdan, tepenin daha da arkasından ayrı bir sondaj vurma ihtiyacı hissettik ve MTA'nın sondaj ekipleri Beypazarı'ndan yola çıktılar. Bu, yaptığımız çalışmalara mani olacak bir şey değil. 3. bir noktada bu çalışmayı yürütmek üzere ve en dip noktadaki su veya çamurun 3. bir yolla dışarı atılmasına dönük bir işlem. Ama bu en az 3-4 günlük bir işlem. Çünkü 170 metreden dağdan gireceğiz ve direkt bir sondajla beraber ayrı bir müdahale noktası daha oluşturacağız. Dolayısıyla 3 ayrı noktadan operasyonumuz sürmüş olacak. Çalışmalar inşallah gece boyunca da devam edecek."

'DOĞAL AFET' AÇIKLAMASINA TEPKİ
Yıldız, işletme sahibinin olaya ilişkin "doğal afet" benzetmesinin hatırlatılması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiç kusura bakmasın bu bir afet falan değil. Her şeyi kamuoyuyla doğru bir şekilde paylaşmamız lazım. Özellikle sel felaketi, deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşsa 'bu, doğal afettir' deriz ama burası bir doğal afet değil. Dolayısıyla doğal afet olmayan yerde kusur var demektir. Kusur kimdedir? Bunun adli, idari soruşturmaları yapıldıktan sonra netleşir. Şimdiden bir şey söylememiz doğru olmaz ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak olayı geçiştirmek anlamına gelir. Bakanlıklarımız bu tarz bir düşünce içinde değildir. Şu anda işçi kardeşlerimizin oradan çıkartılmasıyla alakalı işlemlere yoğunlaştık ama bu tür konular gündeme geldikçe de tabii ki biz bunun cevabını veririz."

Olayın tam tespit edilemeyen ama duvardaki veya tavandaki yarılmayla suyun oraya güçlü bir şekilde yönelmesiyle gerçekleştiğinin anlaşıldığını dile getiren Yıldız, "Oraya tam olarak girdikten, içeriyi temizledikten sonra bununla alakalı bir teşhis koyabiliriz" dedi.

Madendeki olayın "kullanılmayan bir galeride biriken suyun çökmeye yol açması şeklinde gerçekleştiği" yönündeki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Yıldız, "Muhtemeldir. Bu da alternatifler arasında ama direkt bu teşhisi koymuş değiliz" diye konuştu.

'YER ALTINDA MÜTHİŞ BİR YIPRANMA SÖZ KONUSU'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise, özellikle yer altında kaza sonrası müthiş bir yıpranma söz konusu olduğunu söyledi.

Tahkimatlarda da önemli bir yıpranma yaşandığını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Su patlaması neticesinde oluşan çok yoğun bir çamur tabakasının toplanması ve bunun yüksek mertebelerde olması çalışmaların biraz daha uzayacağını gösteriyor. Bu koşullarla gitmesi halinde ilerlemelerin biraz daha yavaş olacağını görüyorum. Tabi önümüzdeki yapı neye çıkar, nasıl bir sonuçla karşılaşırız, şu anda bir şey söylemek mümkün değil ama çamurda ilerlemek takdir edersiniz ki oldukça güç.

Şu anda arkadaşlarımız bir anlamda çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Tüm malzemeleri oradan boşaltmaya çalışıyorlar ama belki birkaç metre sonra rahatlama olması halinde daha hızlı ilerleme söz konusu olacak. Şu anki yapı itibarıyla ilerlemenin daha yavaş olmak zorunda olduğunu, özellikle yeraltında çalışan arkadaşlarımızın güvenliğini de dikkate aldığımızda, çalışmanın biraz daha yavaş bir şekilde ilerlemek zorunda olduğunu ifade etmek istiyorum."

Elvan, su seviyesiyle ilgili soru üzerine, su seviyesinde gerileme olduğunu ancak çamur ve kil tabakasını yukarı çekmede güçlükler olduğunu ifade etti.

NTV ekibi maden ocağında, madencilerin soyunma odasına girdi. Madencinin soyunma odası madenin çalışma şartlarını tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

HEDEFTE MECBURİ DEĞİŞİKLİK
Bakan Lütfi Elvan da, "Dün ana hedef suyun çekilmesi demiştik ama bugünkü gelişmeler neticesinde hedef, çamur kitlenin yer altından temizlenmesi, temizlenen kesimin tahkimatının yapılması ve suyun tahliyesi edilmesidir" şeklinde konuştu.

Lütfi Elvan, "Son olan hadise, 'göçük' diye basına yansıyan hadise; oradaki 800 kodunda galerinin önemli bir kısmına, mil dediğimiz bir killi çamur tabaka katlamış. Bir kısmında da aşağı yukarı 1 metrelik kısmında da tahkimatın aşağı indiği görüldü ve bunun üzerine tahkimatla ilgili çalışmalar başlatıldı. Olan hadise budur" şeklinde konuştu.

AİLELERE YARDIM
Kazayla ilgili açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, madende mahsur kalan işçilerin 2'sinin bekar olduğu belirterek, "Geri kalan 16 işçimiz evli, hepsi çocuklu. Birçoğunun yanında anne baba, üst ebeveynler de var" diye konuştu.

İşçilere maddi yardım yapacaklarını dile getiren Bakan İslam, "Genellikle madende mahsur kalan işçilerimiz, ailenin tek gelir kaynağı olan, ailedeki tek çalışanlar. Bunu da göze alarak 'ilk etapta maddi bir sıkıntı yaşanmasın' diye olay olur olmaz ailelere, işçilerin aylık maaşına yaklaşan bir miktarda bir yardım ödemesi hemen yapıyoruz” dedi.

537 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), kurtarma çalışmalarının 537 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 25 ambulans ve 18 AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 97 araçla aralıksız sürdürüldüğünü açıkladı.

Bakanlar Faruk Çelik, Taner Yıldız ile Lütfi Elvan ve Karaman Valisi Murat Koca'nın takip ettiği arama-kurtarma çalışmalarını AFAD Başkanı Fuat Oktay yerinden koordine ediyor.

AFAD arama kurtarma birliklerinden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı. Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi.

AFAD Mobil Koordinasyon Merkezinden yönetilen çalışmalar kapsamında ayrıca 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek dağıtıldı.

Sayfa Yükleniyor...