Dürbünler işbaşında

Fırat Havzası'ndaki su kuşları tek tek sayılıyor... Kış ortasında yapılan sayımda Şanlıurfa'nın gençleri de görev aldı.

Dürbünler işbaşında

GAZİANTEP- Karkamış Barajı, Birecik Barajı, Atatürk Barajı ile Halfeti ve Bozova ilçelerinin bulunduğu Fırat Havzası'nda, Doğa Derneği tarafından yapılan su kuşu sayımlarında en fazla sakarmeke, elmabaş pakta, küçük karabatak, yeşil baş ve saz balıkçısı türlerinin bulunduğu tespit edildi.

Avrupa'da Uluslararası Sulakalanları Koruma Kurumu (Wetlands International) tarafından her yıl Ocak-Şubat aylarında Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarının (KOSKS) yapıldığını vurgulayan Çetin, ''Sayımlar her yıl 100'den fazla ülkede 15 binden fazla sayıda uzman su kuşu sayımı gönüllüsü tarafından gerçekleştiriliyor. 'de de yaklaşık 20 yıldır düzenli gerçekleştiriliyor."

Çetin, bu kapsamda Şanlıurfa ekibi olarak Fırat nehri üzerindeki kuş türlerinin sayımını gerçekleştirdiklerini, 3 gün süren sayımlarda teleskop ve dürbünlerin kullanıldığını dile getirdi.

     
KUŞLARIN SAYISINDA ARTIŞ VAR
Çetin, şöyle konuştu:''Yaptığımız çalışmada, 34 bin 482 sakarmeke kuşu, 6 bin 674 elma baş, 2 bin 334 yeşil baş, 350 küçük karabatak ve 87 adet saz delicesi kuşu tespit ettik. Toplam 49 bin 927 kuş sayımı yapıldı. Yaptığımız sayımda kuşların sayısının geçtiğimiz yıla oranla arttığını tespit ettik. Koruma çalışmalarımızın bunda etkili olduğunu söyleyebiliriz. 2009-2010 yılında bu bölge yasak av alanı ilan edildi. Sayının artmasında bu da önemli bir etken. Çünkü av yasağı ile birlikte doğal yaşam daha iyi hale geldi. Ancak, bu havzanın en büyük tehdidi plansız yapılaşma ve çakıl ocakları. Yasa dışı avcılık ise bir başka tehdit unsuru. Bu kuşların büyük bir kısmı bölgemizde sadece kış mevsiminde bulunmaktadır. Çünkü kışın su kuşları ısınmak için toplu halde (kümeler) yaşarlar.''

DOĞAYA SAHİP ÇIKMAK ÇOK ÖNEMLİ
Su kuşlarının sayımı çalışmasına bölgede yaşayan gençlerin de katıldığını, bu anlamda doğaya sahip çıkmanın çok önemli olduğunu dile getiren Doğa Derneği Bölge Başkanı Çetin, şöyle konuştu:''Doğa Derneği olarak bu bölgede 5 yıldan bu yana farkındalık çalışması yapıyoruz. İnsanların doğaya sahip çıkması çok önemli. Çalışmamıza bu yıl gençlerin ilgi göstermesi bizi sevindirdi. Türkiye'de çok az yerde görülen alaca yalı çapkını, küçük karabatak ve dik kuyruk kuşları Fırat Havzası'nı tercih ediyor. Bu anlamda doğal yaşama sahip çıkılması ve korunması için farkındalık yaratma çabalarımız devam ediyor.''

Sayfa Yükleniyor...