Elekdağ: Protokolü ulusal çıkarlar için sakıncalı

Ermenistan ile imzalanan Protokollerle ilgili söz alan CHP'li Elekdağ kimi maddelerin muğlak olduğunu ve ulusal çıkarlar için sakıncası bulunduğunu ifade etti.

Elekdağ: Protokolü ulusal çıkarlar için sakıncalı

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin Türkiye'nin ulusal çıkarları açısından ciddi sakıncalar taşıdığını söyledi.

Elekdağ, Ermenistan konusunda hükümetin izlediği politikaların Azerbaycan ile derin bir krize yol açtığını savundu.

Protokollerin TBMM'ye onay için ancak Karabağ sorununun çözümünden sonra getirileceği yolunda verilen teminatı hatırlatan Elekdağ, tutum değiştirilerek protokollerin Meclise sevk edileceği yolundaki açıklamaların, Azeri tarafındaki kuşku ve endişeleri artırarak krizi tırmandırdığını anlattı.

Bursa’da oynanan Türkiye - Ermenistan maçındaki bayrak krizine de değinen Elekdağ konuşmasına şöyle devam etti:

''Bayrak bir milletin şerefidir. Başka bir ülkede oynanan maça Türk bayrakları sokulmasa, biz buna nasıl bir tepki gösterirdik? Cumhurbaşkanı Gül Erivan'daki maça gittiğinde, tribünlerde protestocular Yukarı Karabağ bayrağını sallıyordu. Ona itiraz etmek hatırınıza gelmedi. Ama, Azerbaycan bayrağının stada alınmasını engellediniz.

Yasak kararının, Ermenistan'ın FİFA'ya müracaatı sonucunda alındığı iddiası mazeret değildir. Yasak kararını ilk alan Hükümettir. Ermenistan’ın aklına bu işi sokan Türk Hükümetidir. Kardeşlerimizin duygularını bu kadar incitmemizin sebebi nedir? Kime yaranmak istiyoruz? Bursa'da yapılan uygulama ne kadar yanlışsa, Bakü'nün kurtuluşu uğruna şehit olan Türk askerlerinin kabirleri üzerinde dalgalanan Türk bayraklarının şehitlikten kaldırılması da o denli yanlıştır.''

Elekdağ, Ermenistan ile iyi komşuluk ilişkileri kurulmasının önemli olduğunu, fakat bu amaçla Azerbaycan'ın küstürülmesi ve kaybedilmesi tehlikesinin yaratılmasının asla akılcı bir tutum olmadığını sözlerine ekledi.

SINIR KONUSU TARTIŞMAYA AÇILABİLİNİR
Ermenistan ile imzalanan protokollerin ulusal çıkarlar açısından çok ciddi sakıncalar taşıdığını savunan Elekdağ, Kars Antlaşması'nın protokollerde zikredilmemesinin, Türkiye'ye ciddi hukuki zemin kaybettireceğini, hatta sınır konusunun tartışmaya açılması potansiyelini dahi taşıyacağını söyledi.

Elekdağ, Kars Antlaşması'nın geçerliliğinin protokol metninde belirtilmemesinin yaratacağı bir diğer sakıncanın da Türkiye'nin Nahcivan üzerindeki hak ve sorumluluklarından feragat etmesi sonucunu doğuracağını ileri sürdü.

Protokollerle kurulması öngörülen Tarih Alt Komisyonu'nun görev tanımının muğlak olduğunu, oysa işlerliği olan bir tarih komisyonu kurulmasının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesinde merkezi bir rol oynayacağına işaret etti.

Ermenistan'ın ağır ekonomik sıkıntı ve yoğun işsizlik nedeniyle sürekli göç verdiğini, yoksulluk çemberini kıramadığını söyleyen Elekdağ, Ermenistan’ın Türkiye’yi, ''nefes borusu, denizlere ve Batı ile entegrasyona açılan bir kapı'' olarak gördüğüne dikkati çekti.

Sayfa Yükleniyor...