Gökyüzünü Okuma Yöntemleri

Gökyüzü ile iletişim kurmak, onu anlamak ve onun üzerinden hesaplar yapmak, yön ve yol çizmek ya da basitçe Astrolojik haritaları anlamak istiyorsak önce bir gökyüzü haritasını okumayı bilmek gereklidir.

Gökyüzünü Okuma Yöntemleri

Gökyüzü ile iletişim kurmak, onu anlamak ve onun üzerinden hesaplar yapmak, yön ve yol çizmek ya da basitçe Astrolojik haritaları anlamak istiyorsak önce bir gökyüzü haritasını okumayı bilmek gereklidir.

Bunu başarabilmek için koordinatları, uzaklık ölçümlerini ve bunların isimleri ile değişim periyotlarını, bunların haritalara yansımalarını da okuyabilmek gereklidir. Bunlar temel bilgilerdir.

Eğer, basitçe çizilmiş bir harita üzerinde yönünüzü bulmak istiyorsanız, önce yönleri harita ve dünya üzerinde nasıl algılayacağınızı bilmelisiniz. Bulunduğunuz yerde açık bir gökyüzünde önce kutup yıldızını tespit etmelisiniz. Pek çok kişi tarafından sanıldığının aksine kutup yıldızı çok parlak bir yıldız değildir. Bu yüzden gökyüzünde tepe noktada duran parlak bir yıldız, sık sık kutup yıldızı ile karıştırılır. Bu parlak yıldız ile karıştırıldığının aksine kutup yıldızı bulunduğu alandaki yıldızlardan daha az parlaktır. Polaris olarak bilinen kutup yıldızı Küçük Ayı takım yıldızının (ya da küçük kepçenin) sapının en ucundaki yıldızdır. Diğer takımyıldızlardan faydalanarak gökyüzünde onu tespit etmek için Büyük Ayı takımyıldızına ihtiyacımız vardır. Her iki takımyıldız da gökyüzünde birer tava ya da kepçeye benzemesi sayesinde kolayca tespit edilir. Yazın gökyüzü açıkken çok net görülebilir.

Ayrıntılı gökyüzü haritaları yukarıdaki gibi pek çok yıldız haritasından oluşur. Yıldız atlası dediğimiz bu haritalar, gökyüzünü bölge bölge gösterirler. Tüm bunların tarifinde sağ açılım ve dik açıklık/yükselim koordinat çizgileri kullanılır. Dik açıklık enleme, sağ açıklık boylama karşılık gelmektedir.Yıldızların parlaklıklarına göre sınıflandırılan atlaslar, kadir derecesi dediğimiz ve rakamı büyüdükçe parlaklığı azalan bir nitelendirilme sistemi ile tarif edilirler. 1 kadir 7 kadire göre daha parlak bir yıldızdır. Yüksek kadir derecelerindeki yıldızlar çıplak gözle görülebilirler. Hatta şöyle söylemek gerekirse, gökyüzünün her yeri yıldız doludur. Zaman zaman sayılabilecek kadar az görünmelerinin sebeplerinden biri gözlediğimiz yerin atmosfere sağladığı ışıkken, diğer bir sebep de parlaklık derecelerinin gözle görülemeyecek durumda pek çok yıldızın da bulunmasıdır.

Işıkların birlikte gösterilmelerinde, ilk bakışta hangisinin ne gibi bir kadire sahip olduğunu ve ne gibi bir cisim olduğunu anlamak için farklı gösterim şekilleri kullanılır. Haritadan haritaya farklılık gösteren bu yöntemler, ilgili haritanın bir köşesinde tarif edilir. Güneş sistemine ait gök cisimleri yıldız haritalarında bulunmayıp, özel bir zamandaki konumu gösteren haritalarda işaretlenirler. 
http://www.astrologyanalyst.com

Sayfa Yükleniyor...