‘Güneş'in ikizi’ gezegen barındırıyor

Gök bilimciler, Güneş’e ikizi kadar benzeyen bir yıldızın yörüngesinde gezegen keşfetti.

‘Güneş'in ikizi’ gezegen barındırıyor

Şili’de bulunan Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı HARPS teleskobu, Güneş’e ikizi kadar benzeyen bir yıldızın yörüngesinde gezegen bulunduğunu tespit etti. ESO, ilk kez Güneş’e büyük benzerlik gösteren bir yıldızın yörüngesinde gezegen tespit edildiğini açıkladı.

Jüpiter’den biraz daha küçük olduğu belirtilen dış gezegenin, Güneş’inin etrafındaki bir turu sadece 7 günde tamamladığı belirtildi. HARPS’ın, dev gezegenin yanı sıra tespit ettiği iki diğer dış gezegen, yaklaşık 500 yıldızın yer aldığı Messier 67 yıldız kümesinde yer alıyor.

ESO bilim insanları, geçmişte yıldız kümelerinde dış gezegenlerin tespit edildiğini ancak ilk kez Güneş’e ikizi kadar benzeyen bir yıldızın yörüngesinde gezegen keşfi yapıldığının altını çizdi.

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Almanya’nın Max Planck Enstitüsü’nden Anna Brucalassi, “Messier 67’deki yıldızlar yaş ve yapı olarak Güneş’e çok benziyor... Messier 67 bu özelliğiyle gezegenlerin bu kadar yoğun bir yıldız kümesinde nasıl oluştuğunu incelemek ve büyük-küçük yıldızlardaki gezegen dağılımını gözlemlemek için çok ideal bir yer” dedi.

YILDIZ KEŞFİ DEVAM EDİYOR
Gök bilimciler, Messier 67 yıldız kümesindeki keşiflerini Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan 3.6 metre uzunluğundaki HARPS teleskobuyla yapıyor.

Geride kalan altı yıllık süre içinde, gök bilimciler Messier 67’de yer alan 88 yıldızı gözlemledi. Güneş’in ikizi kabul edilen yıldızın yörüngesindeki yıldızın yanı sıra, gök bilimciler bugüne kadar beş farklı yıldızın yörüngesinde beş gezegen daha keşfetti. En son keşfedilen diğer iki gezegenden bir tanesi Jüpiter’in 3’te 1’i büyüklüğünde ve Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde yer alırken, diğeri bir kırmızı devin yörüngesinde yer alıyor ve Jüpiter’den bile büyük olmasıyla dikkat çekiyor.

ESO araştırmasında yer alan Luca Pasquini, yeni keşfedilen her üç gezegenin de sıcak Jüpiter sınıfına girdiğini ancak Jüpiter’in aksine yıldızlarına çok yakın olduklarını belirtti. Bu nedenle, üç gezegenin de sıvı halde su buludurma olasılığı neredeyse sıfır. Pasquini, farklı yoğunluk ve kimyasal yapıda gezegenler aramaya devam edeceklerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...