Her şey Ali Paşa'yla başladı!

Basın özgürlüğü panelinde, karikatürist Akdağ Saydut geçmişten günümüze geldi. Bugünkü anormalliklere dikkat çeken Saydut, her şeyin Osmanlı dönemindeki Ali Kararnamesi'yle başladığını ifade etti.

Her şey Ali Paşa'yla başladı!

Basın Müzesinde düzenlenen ''Mizahın ve Çizginin Işığında Basın Özgürlüğü' panelinde, TGC Başkanı Orhan Erinç ile Karikatürcüler Derneği üyesi Akdağ Saydut konuştu.

Saydut, 'de bir basın özgürlüğü sorunu olduğunu ifade ederek, geçmişten bugüne yasaklı karikatürler olduğunu belirtti.

Sürekli kapatılan Diyojen dergisini hatırlatan Saydut, "Ali Paşa'nın adıyla anılan bir Ali Kararnamesi var. Bugün başımıza sarılmış ne kadar bela varsa özgürlüğünün kısıtlanması ile ilgili, kararnamenin içine 'Ali' bir şekilde yerleştirilmiş. Herkes de oradan kopya çekiyor nedense" dedi.

Türkiye'deki basın özgürlüğünün gerçekten bir sorun haline geldiğini belirten Saydut, "Çünkü demokratik bir ülkede mi yaşıyoruz ben son zamanlarda anlayamıyorum. Sayın Başbakan çıkıyor ve 'bu ülkede Amerika'dan daha ileri demokrasi var' diyor. Ertesi gün bakıyoruz 8 gazeteci içeri alınmış, 5 karikatürcüye dava açılmış. Anormallikler yaşıyoruz sürekli olarak'' diye konuştu.

Buradan yola çıkarak, Türkiye'nin karikatür tarihindeki gelişmeleri incelediğini ifade eden Saydut, geçmişten bugüne kadar yasaklı karikatürler olduğunu gördüğünü belirtti.

OSMANLI VE ALİ PAŞA
Saydut, şunları söyledi:

''Sıkıyönetim olmadığı zaman, olağanüstü hal var. Dolayısıyla bizdeki basın özgürlüğünün omurgası şahane. Bu bir dinozor iskeletine benziyor diyebiliriz. Osmanlı Nizamnamesi'nde, hiçbir gazeteciye bir şey yapılmıyor, tatile gönderiliyorlar. Ali Paşa'nın adıyla anılan bir Ali Kararnamesi var. Bugün başımıza sarılmış ne kadar bela varsa özgürlüğünün kısıtlanması ile ilgili, kararnamenin içine 'Ali' bir şekilde yerleştirilmiş. Herkes de oradan kopya çekiyor nedense.

Türkiye'nin ifade özgürlüğü kavramını daha da genişletmek için çalışmalar yapan Avrupa Konseyi'nin kurucuları arasında olduğunu anımsatan Erinç, konseyin bakanlar komitesinin aldığı tavsiye kararlarından birinin de mizah ve karikatüre, yargının, siyasetçilerin, bürokrasinin hoşgörü göstermesinin gerekliliği üzerine olduğunu vurguladı.

Erinç, ''Bu tavsiye kararlarının altında tabii Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden kamu görevlilerinin ve bakanların imzaları da var ama tavsiye kararlarının altına imza atanlar bu kararların uygulanması için Türkiye Cumhuriyeti yasasında özellikle gerekli değişikliklerin yapılması için adım atmama konusunda tutarlı bir yaklaşım sergiliyorlar'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...