Hükümetten TSK’ya 'Balyoz' tepkisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Grup Başkanvekili Kılıç ve TBMM Başkanı Şahin, Genelkurmay'ın dün yaptığı Balyoz açıklamasına tepki gösterdiler.

AK Parti'den Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yaptığı 'Balyoz'da 163 asker hala neden tutuklu, anlamakta güçlük çekiyoruz' açıklamasına yönelik olarak açıklamalar geldi.

AK Parti Genel Başkanı Hüseyin Çelik, "Yargı kararlarını herkes beğenmeyebilir, eleştirebilir. Fakat ordu gibi elinde silah bulunduran bir kurumun, kurumsal olarak tepki gösterip bunu resmi açıklamaya dökerse tabiî ki yargıya müdahale olur.

Tutukluluk haline ben karar verecek değilim. Yargılamayı yapan ben değilim. Hukukun üstünlüğüne inanıyorsak mahkemelere saygı göstermeliyiz. Kurumsal yapılan açıklama yargıya açık müdahaledir. Keşke hiç yapmasalardı. Yarın bir gün doğal akışı içinde bazı sanıklar tahliye edilse kamu vicdanında 'Arkasında silahlı güç var, destek açıklaması geldi ve tahliye edildiler' düşüncesi oluşur. Bu durumda kamu vicdanında derin yaralar açar" diyerek Genelkurmay'ın açıklamasını eleştirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç da, "Yargı süreci üzerine açıklamalar yanlış. TSK'nın açıklaması yargıya müdahale olarak algılandı" yorumunu yaptı.

İLK YANIT ŞAHİN'DEN
Genelkurmay'a ilk yanıt TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den gelmişti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı,  ''Ben Genelkurmay Başkanlığımızın, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına çok önem verdiğini biliyorum. 'de demokrasinin gelişmesi bakımından üzerlerine düşenleri yaptığını biliyorum. Keşke böyle bir açıklama yapılmasaydı. Bu, yargıya bir müdahale olarak değerlendirildi'' diye konuştu.

Özellikle devam eden bir davayla ilgili kendisinin değerlendirmede bulunamayacağını belirten Şahin, bunun anayasaya da aykırı olacağını ifade etti.

Yerel mahkemelerin hatalı kararlar verebileceğini, yasaları uygularken isabetsiz kararlar da verebileceklerini anlatan Şahin, ''Bunu düzeltmenin yolu, bir takım bildiriler ve açıklamalarla 'yargıya gölge düşüyor' izlenimi vermekten ziyade, yargı sürecinin sonucunda bu kararları da değerlendirecek olan yüksek yargı organları, Yargıtay var. Eğer yerel mahkeme bir hata yapmış ise Yargıtay'a gelir'' dedi.

Şahin, şöyle devam etti: ''Tabii bunu yapacak olan da yine yasal çerçeve de yargı mensuplarıdır. Bu sözlerim, yargıya müdahale şeklinde değerlendirilmesin. Çünkü AİHM, adil yargılamadan bahseder ve adil yargılama ile ilgili birçok içtihadı da vardır. Uluslararası sözleşmeler bağlamında Türk mahkemeleri ve yargıçların, altına imza koyulan bu sözleşmelere ve kendi iç hukukumuza uygun yargılama yapacaklarını, yapmakta olduklarını, buna daha çok itina göstereceklerini düşünüyorum.''

Sayfa Yükleniyor...