Sığacık'ta orkinos nöbeti

Seferihisar'ın Sığacık Körfezi'ne kurulması planlanan Orkinos Çiftliği'ni protesto etmek için balıkçılar, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve sanatçıların da katılımıyla "Orkinos  Çiftliği'ne Hayır" temalı bir etkinlik düzenlendi.

Sığacık'ta orkinos nöbeti

Greenpeace Akdeniz'den bu konuda gelen açıklama şöyle:

Seferihisar Belediyesi, Greenpeace, Sığacık balıkçılar kooperatifi, Seferihisar çevre koruma derneği, ve kent konseyi Sığacık Körfezi'nde kurulacak orkinos çiftliğine karşı bir eylem gerçekleştirdi. Eylem, yalnızca bir durdurma eylemi değil, aynı zamanda bölge halkının onlara fikirleri sorulmadan yapılmaya çalışılan bir hatayı durdurma çabası, denizine sahip çıkmasının en güzel örneğidir.

Greenpeace Akdeniz denizler kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı, ''Orkinos balığı artık nesli tükenmek üzere olan türler arasına girmiştir. Ancak karşımızda buna rağmen ısrarla ve açgözlülükle bu avcılığı devam ettirmeye çalışan bir endüstri var. Sığacık'a taşınmak istenen orkinos çiftliği, yoketmek üzere oldukları orkinoslar gibi can çekişmekte olan bu endüstrinin hala kendini ayakta tutma çabalarının bir örneğidir. Ancak ne Seferihisar halkı, ne sivil toplum kuruluşları, ne de bu denizin balıkçıları bu çabalara göz yummayacak, Ege'de el değmemiş son deniz alanlarından birini orkinos çifliklerine de balık çiftliklerine de vermeyecek. Greenpeace olarak Sığacık'ta, orkinos çiftliği değil, koruma alanı istiyoruz! Sığacık'ın barındırdığı deniz yaşamının devamlılığı için bu alanın acilen Deniz Rezervi yani Deniz Koruma Alanı olmasını talep ediyoruz” dedi.


Başaranlar firmasına Çevre Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporunun ardından, İl Genel Meclisi'nden Sığacık Körfezi'nde 35 dönüm yer kiralayarak, orkinos çiftliği kuracağı alanda 13 Mart Pazar günü Sığacıklı balıkçılar nöbet tutmaya başladı.Greenpeace gönüllüleri de nöbete ve eyleme katılarak Sığacık'a destek verdi. Eylemin mesajı, "Balık Çiftliği Değil, Koruma Alanı Olmak İstiyoruz" oldu.


Basın açıklaması Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avukat Şehrazat Mercan, Greenpeace Akdeniz Denizler Sorumlusu Banu Dökmecibaşı tarafından yapıldı. Sığacık Körfezi’nin balık çiftliklerine uygun olmadığını söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Seferihisarlılar, geleceğini balıkçılığa, turizme bağlamıştır, bu nedenle burada böyle bir tesis yapılması yanlış olur. Atalarımızın mirası bu güzelliği, torunlarımıza da tertemiz bırakmak istiyoruz. Bizler balık çiftliklerine karşı değiliz ama burası uygun değil’ demiştik. Anlamadılar… Binlerce insan bir ağızdan “Hayır” dedik; duymazdan geldiler. Ancak bu iş öyle kolay olmayacak. Bu kez baltayı taşa vurdular. Çünkü; biz anladık ki,  bu memlekette para kazanmak için halkın geleceğini karartmaktan hiçbir şekilde çekinmeyen çevreler var. Çevreyi korumakla görevli olan ama çevreyi değil bu çevreleri koruyanlar var.Bugünkü eylemin başrolünü balıkçılarımız üstlendiler. Hep birlikte haklılığımızı haykırmaya devam edeceğiz.  Onları vazgeçirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizi yok saymalarına izin vermeyeceğiz.''


Basın açıklamasının ardından onlarca teknenin katılımı ile denize açılan ekip, Orkinos Balık Çiftliği’nin kurulması planlanan alanda nöbet tutmaya başlayan balıkçıların yanına gitti. Balıkçılar “Kurdurtmayacağız, nöbetteyiz” pankartı açtı. Greenpeace gönülleri de nöbet alanına koydukları şamandraların etrafında eyleme katılan teknelerle birlikte '' Orkinos Çiftiğine HAYIR, koruma alanına EVET!'' yazılı pankartlarını açtılar. Eylemin ardından Seferihisar Belediyesi etkinliğe katılanlara balık-ekmek ikram etti.

  
Etkinliğe sanat camiasından birçok ünlü isim katıldı. Tiyatro ve dizi oyuncuları Volkan Severcan, Altan Gördüm, Vahide Gördüm, İlker Kızmaz, şarkıcı Aslı Güngör, Dünya Buz Altı Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen de eyleme destek verenler arasında yer aldı.

Greenpeace, tüm okyanusların yüzde 40’ında tamamen korunan küresel bir deniz rezervleri alanı oluşturmak için kampanya yürütüyor.



Sayfa Yükleniyor...