Süt alerjisine karşı 'sütlü kek'

Sütlü kek, çocukların süt alerjisinin belirtilerinden kurtulmalarına yardımcı oluyor.

Süt alerjisine karşı 'sütlü kek'

New York'taki Mount Sinai Tıp Merkezi'ndeki bilim adamlarının yaptığı araştırma, süt içeren kek verilen çocukların, sütlü gıdalardan kaçınanlara göre aylar ya da yıllar içinde alerji belirtilerinin kaybolduğunu gösterdi.        

Anna Nowak-Wegrzyn, araştırma sonuçlarının, gıda alerjilerinin tedavisinde daha kişisel uygulamalar konusunda atılan bir adım olduğunu vurguladı; ancak çocukların süt alerjisinin tedavisinde kek gibi süt içeren pişmiş gıdaların kullanımının doktor gözetiminde olması gerektiğini söyledi.

"The Journal of Allergy and Clinical Immunology" dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim adamları, sütün ısınmasının, içindeki proteinlerin şeklini değiştirerek bağışıklık sisteminin bunlara daha az tepki verebileceğinden yola çıktı.        

Araştırmacılar, süt alerjisi olan 2-17 yaşındaki çocuklara süt içeren kek verdi. Bu gruptakilerin durumu, süt alerjisi olanlara uygulanan standart "süt ve süt ürünlerinden kaçınma" tedavisinin yapıldığı 60 çocuğunkiy ile karşılaştırıldı.       

İlk gruptaki çocukların neredeyse yarısı alerji belirtileri göstermeden her gün yağsız süt ya da yoğurt yiyebildi. Diğer gruptakilerin ise yüzde 15'inden azı bu ürünleri yiyebildi.

Duke Üniversite Hastanesinden çocuk alerjisi ve bağışıklık sistemi uzmanı Wesley Burks, bu sonuçların yıllardır süt alerjisinin tedavisi konusundaki yaklaşımlara gölge düşürdüğünü ve bunun heyecan verdiğini belirtse de "kek tedavisinden" klinik ortamda nasıl daha fazla yararlanılabileceği konusunda başka araştırmaların da yapılması gerektiğine dikkati çekti.


Sayfa Yükleniyor...