Uzayda da büyük balık küçüğünü yutuyor

Andromeda galaksisi tarafından soğrulan veya parçalanan cüce galaksi kalıntıları, galaksilerin "yamyamlıkla" genişledikleri modelini doğruluyor.

Uzayda da büyük balık küçüğünü yutuyor

Kanada Victoria'daki Herzberg Astrofizik Enstitüsünden Alan McConnachie ve meslektaşları M31 kod adlı Andromeda galaksisinin merkezkaç etkisi yüzünden tahrip olan cüce galaksilerden geriye kalan yıldız ve gök cisimleri tespit etti.

Nature dergisinde yer alan habere göre Andromeda'nın ortasındaki diskin çevresinde yer alan yoğun bölgede, ortaya çıkmaları için yeterince gaz yoğunluğu bulunmamasından ötürü tam oluşmamış yıldızlar keşfedildi.

Üçgen adlı galaksinin de M31 ile son karşılaşmalarının kanıtlarını taşıyan bol yıldızlı bir kuşak ile çevrili olduğu ve milyonlarca yıldızın Üçgen'in dışına püskürtülmüş halde bulunduğu belirtiliyor. Astronomlar, bu "karşılaşmanın" 2 milyar yıldıza sahip Üçgen'in 100 milyar yıldızı bulunan dev komşusu Andromeda'ya "sadece" 130 bin ışık yılı yaklaşmasıyla birkaç milyar yıl önce meydana geldiğini tahmin ediyor.

Gökbilimcilere göre, bu geçiş sırasında Andromeda'nın diskinin de karışması Üçgen'in devasa komşusunu beslediğini gösteriyor. Bu durumun, daha küçük galaksilerin galaksilere katılımıyla, "galaksilerin hiyerarşik oluşum modeli" ilkesini doğruladı savunuluyor.

Uluslararası astronom ekibi, Andromeda'nın Samanyolu'nun 2,5 milyon ışık yılı (1 ışık yılı: 9 bin 500 milyar km) uzağında bulunan "banliyösünü" gözlemlemek için Kanada-Fransa ortaklığındaki Hawai teleskobunu kullandılar.

Sayfa Yükleniyor...