Kore Savaşı nedeniyle yıllar önce törpülenen türkünün öyküsü

65 yıl önce bugün, 27 Temmuz 1953'te sona eren Kore Savaşında Türk tugayı, savaşın devam ettiği süre içerisinde toplam 721 şehit, 2500 civarında yaralı, 167 kayıp ve 217 savaş esiri verdi. Bu rakamlara, savaş sonrasındaki dönem ve çatışma dışındaki kayıplar da eklenince, Kore'deki toplam şehit sayımız 1005 olarak belirleniyor. 

Kore Savaşı'nda yaşanan acılar türkülere de konu oldu. "Eledim eledim" türküsünün Kore Savaşı'yla ilgili bilinmeyen yönünü anlatan sanatçı Musa Eroğlu bir röportajında türkünün nasıl törpülendiğini anlatmıştı: 

"Derlemelerde herhangi bir erkten korkulmamalıdır. Utanç duyulmamalıdır. Toplumun, sosyolojik-psikolojik yapısını anlattığı için, tarafsız bakılmalı türkülere. Hiçbir görüş, bakış açısı, türküleri etkilememeli. 1950'lerde yakılmış bir türkü var. Kore'ye ilk asker gönderdiğimiz zamanlarda, anaların çocuklarının kore'ye gitmemesi için söyledikleri bir türkü var. Analar sokağa çıkıp “NATO'ya Hayır!” dememişler belki, ama türkü yakmışlar. Biz ise ondan korkmuşuz, törpülemişiz, türküyü; "Kore dağlarında ot kucak kucak - bilse doğurmayacak bak - rahmet yerine kurşun yağacak - gitti de gelmedi buna ne çare". Beyler rahatsız olmasın diye, sen o türküden bu kısımları çıkar, "bir güzel simadır aklımı alan/ aşkın ateşiyle dağlara selam..." diye devam et. Türküyü tahrip et. Bu, katlidir türkünün. Evet, öldürülmesidir türkünün.

ÖZEL HABER: AHMET YEŞİLTEPE