ABD Mısır'ı terk ediyor!

Mısır'daki gelişmelerden dolayı ülkeden ayrılmak isteyen ABD Büyükelçiliği çalışanlarının bir kısmı, aileleriyle Kıbrıs Rum kesimine götürüldü.

Haberler Anadolu Ajansı 31.01.2011 - 23:09

Rum radyosunun haberine göre, 42 ABD diplomatı ile aileleri taşıyan uçak, bugün saat 15.00'de eski Larnaka Havaalanı'na vardı.

Otobüs ile yeni Larnaka Havaalanı'na taşınan yolcular buradan ABD'ye hareket edecek.

Haberde, toplam 8 uçağın Kahire'den Rum tarafına gelmesinin beklendiği, bu uçakların çoğunun yakıt ikmalinin ardından yeninden Kahire'ye döneceği kaydedildi.

Öte yandan, Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, ''vatandaşlarını Mısır'dan almak isteyen ülkelere Güney Kıbrıs'ın yardıma hazır oluğunu'' belirtti.

ABD'nin ayrıca, Mısır'dan bugün bin 200 vatandaşını tahliye ettiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, Mısır'ın başkenti Kahire'den bugün 6 uçakla, 7'si yapılan, 2'si yapılmak üzere olan 9 seferle bin 200 Amerikan vatandaşının tahliye edildiğini belirterek, ülkedeki Amerikan vatandaşlarının tahliyesi için yarın en az 6 uçuşun planlandığını söyledi.

Tahliye edilen Amerikan vatandaşlarının, Kahire'den Larnaka'ya, Atina'ya ve İstanbul'a getirildiklerini belirten Crowley, yarın varış noktaları arasına Frankurt'un da ekleneceğini söyledi.

ABD'nin ilerleyen günlerde Asvan ve Luksor'daki Amerikan vatandaşlarının uçakla tahliyesi için çalışacağını ifade eden Crowley, Mısır'dan ayrılmak için ABD Büyükelçiliği'ne başvuran Amerikan vatandaşı sayısının da 2 bin 600 olduğunu kaydetti.

Crowley, Mısır'dan küçük bir grup Amerikan vatandaşının Kanada'ya ait bir tahliye uçağıyla, 70 kadarının da dün Amerikan askeri uçağıyla ülkeden ayrıldığını bildirdi.

Ülkesinin, Mısır'ın olağanüstü hal uygulamasını kaldırması gerektiğine inandığını belirten Crowley, 1986-1991 yılları arasında Kahire Büyükelçiliği yapan Wisner'in kimlerle görüşeceği konusunda bilgi vermedi, ancak eski büyükelçinin ABD'nin Mısır'a mesajını pekiştirme fırsatına sahip olacağını kaydetti.





Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, düzenlediği basın toplantısında, Mısır'da muhalifler dahil olmak üzere çeşitli kesimler arasında anlamlı müzakereler yapılması çağrısında bulundu ve ABD'nin sokaktaki Mısırlılarla Mısırlı hükümet yetkilileri arasında bir seçim yapmadığını, taraf tutmadığını bildirdi.

Gibbs, Mısır halkının şikayetlerine seslenilmesi, Mısır hükümetinin bu yönde daha çok çalışması gerektiğinin altını çizdi, ABD'nin Kahire Büyükelçiliği'nin yakın bir sürede Mısırlı muhalif Muhammed El Baradei ile bağlantı kurmadığını kaydetti.

Robert Gibbs, Mısır'da nizami bir geçişin, değişim ve özgürlüklerin artması anlamına geldiğini belirterek, bu ülkede liderliğin el değiştirmesine karar verecek olanın, ABD olmadığını da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız