Mısır'ı demokrasiye taşıyacak adam: Tantavi

Muhammed Hüseyin Tantavi, Hüsnü Mübarek’in istifasıyla yönetimi devrelan Yüksek Askeri Konsey’in başındaki isim.

Haberler NTV Haber 12.02.2011 - 01:47

Mısır'da, 18 gün süren halk isyanın ardından Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dün yönetimi Yüksek Askeri Konsey’e devretti.

Konseyin başında bulunan ve geçiş döneminde ülkeye önderlik edecek kişi ise Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi.

Tantavi’nin bu süreçteki performansının, kendisine cumhurbaşkanlığı yolunu açabileceği belirtiliyor.

Mısır'ı geçiş döneminde yönetecek isim olan Muhammed Hüseyin Tantavi, Yüksek Askeri Konsey’in başkanı sıfatıyla, demokrasi yolunda atılacak adımlara önderlik edecek.

76 yaşında olan ve orduya 1956 yılında katılan Tantavi, üç kez İsrail'e karşı verilen savaşta görev aldı.

1956 Süveyş Krizi, 1967 ve 1973 savaşlarında ön cephelerde olan ve mareşalliğe kadar yükselen Tantavi, 1991'den bu yana da Mısır hükümetinde Savunma Bakanlığı görevini yürütüyordu.

Tantavi bu görevini yanında, 25 Ocak'ta halk ayaklanmasının patlak vermesinin ardından, Hüsnü Mübarek tarafından isyan ateşini söndürmesi umuduyla atanan hükümette Başbakan Yardımcısı olarak da yer aldı.

Mübarek’in, 18 gün süren direnişinin ardından gelen istifasıyla yönetim Tantavi’nin başkanlık ettiği Yüksek Askeri Konsey’e geçti ve Tantavi ülkenin yeni ‘lideri’ konumuna yükseldi.

Muhammed Hüseyin Tantavi'nin geçiş dönemini başarıyla yönetip yönetemeyeceğinin onun siyasi kariyerini de belirleyeceği, bu süreci iyi yönetmesi halinde, yapılacak seçimde Cumhurbaşkanlığı yolunun kendisine açılabileceği yorumları yapılıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız