Hurma üretiminde dünyada ilk sırada olan İran'a AB ülkelerinin uyguladığı ambargonun kalkması nedeniyle satış arttı. Avrupa ülkelerinde özellikle tatlı ve pastalarda hurmanın doğal şeker olarak kullanılması fiyatını ikiye katladı.
Geçen yıl ramazan ayında Türkiye'deki raflarda kilosu 7-8 liraya satılan hurmanın bu yılki fiyatı 12-15 lira arasında. Bu fiyat artışı nedeniyle hurma, bu ramazanda iftar ve sahur sofralarında daha az miktarda tüketilebilecek.
"Kudüs ve Tunus hurmalarının kilogramı 45- 60 lira arasında değişiyor. En kıymetlisi 'hacı hurması.' Hem ağaç sayısı az hem de peygamberimiz bu hurmayı mübarek kılmış. Kilogramı 100- 130 TL arasında satılıyor. En uygun hurmayı İran'dan alıyorduk, geçen yıl 7-8 liraya satıyorduk, ancak ambargonun kalkması nedeniyle AB ülkelerine satış arttı. Hurmanın fiyatı İran'da yükseldi. İran hurması yumuşak olması nedeniyle çok satılıyordu. Bu yıl fiyatın iki kat artması nedeniyle çok umutlu değiliz."
Şahiner, "Geliri düşük olanlar badem, ceviz alamıyor, leblebi ve ayçekirdeği alıyor. Bilinçli tüketici, çerez kültürü olan kişiler, çerezi karışık değil gramla ayrı ayrı alıyor. Kuruyemiş sağlıktır, uzmanlar da her gün bir miktar tüketilmesini öneriyor. İftardan sonra da küçük bir kase çerez beslenmeye ve tokluğa büyük katkı sağlıyor" dedi.