TÜSİAD: İnternette sansür artar, kaygı verici

TÜSİAD, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen 'Torba Yasa Tasarısı'nın, ''internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenleme" olduğunu belirtti.

Haberler 13.01.2014 - 11:55

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden (TÜSİAD), Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba tasarıyla ilgili açıklama geldi.

Açıklamada, internetin yaygınlaşmasının iletişim ve bilgiye erişime hız ve yoğunluk kazandırdığı, ekonomik ve sosyal yaşamları kökten değiştirdiği belirtilerek, yaklaşık 20 senelik bir geçmişi olan internette, ifade ve haber alma özgürlüğü, fikri haklar, kişisel gizlilik gibi konularda yasal zeminin nasıl olması gerektiğinin, hassasiyetle ele alınması gereken bir konu olduğu ifade edildi.

Türkiye'de 2007 tarihli, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanun" yürürlüğe girdiğinden bu yana, binlerce web sitesine erişimin engellendiği anımsatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

'KAYGI VERİCİ BİR DÜZENLEME'
"Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlandıran sonuçlar doğuran kanun, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 'ifade özgürlüğü ihlali' kararına da konu olmuştur. Bu gelişmeler kanunun kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi gereğine işaret etmiştir. Hal böyleyken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen 5651 sayılı Kanun değişikliklerini de içeren 'torba tasarı', internete sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenlemedir.

'HUKUK DEVLETİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR'
Tasarı, internet erişimini engelleme kararlarının oranlı-ölçülü olmasını sağlayacak çözümler getirmemektedir. Ayrıca özel hayatın gizliliğinin ihlali iddiası halinde idarenin emriyle erişimin engellenmesine imkan tanınması hukuk devleti normlarıyla örtüşmemektedir.

'İNTERNET EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK'
Tasarının, temel hak ve özgürlükleri ve her geçen gün büyüyen internet ekonomisini olumsuz etkileyecek hükümlerden arındırılması gerekmektedir."

'YASAKLAR HEDEFLE ÇELİŞİYOR'
Açıklamada, bilgiye erişim ve bilginin yayılımında çok önemli etkiye sahip internetin Türkiye'de sürekli yasaklama refleksleri ile tartışılmasının, bilgi toplumu olma hedefi ile de çelişkili bir durum olduğu savunularak, "Tasarının ilgili sivil toplum örgütleri, akademisyenlerin ve internet ekosisteminin paydaşlarının görüşleri dikkate alınarak iyileştirilmesi TBMM'den beklentimizdir" ifadelerine de yer verildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız