Amazon ormanlarındaki yangınların acı fotoğrafı 

Brezilya’da Amazon ormanlarına özgü bir tür olan Rondon marmoseti Xita ile yeni doğmuş bebeği, bölgede aylardır süren orman yangınından yaralı bir şekilde kurtarıldı. Şu anda yaşam savaşı devam eden maymunlar, binlerce özgün canlı türüne ev sahipliği yapan Amazonlarda insanların neden olduğu habitat yıkımını çarpıcı bir biçimde gözler önüne serdi. 

Haberler ntv.com.tr, Reuters 08.09.2020 - 14:04

  • 1

    Hüzünlü kahverengi gözlü minik bir maymun olan Xita, yeni doğan bebeğini sıkıca kavrıyor. İkisi de şu anda hayatları için savaşıyor.

  • 2

    Brezilya'nın Rondônia eyaletinin Amazon şehri Porto Velho'daki Clinidog kliniğinde çalışan veteriner hekimler, dünyanın en büyük yağmur ormanında çıkan yangınlardan kaçan anne ve bebeğin bir araba tarafından ezildiğine inanıyor.

  • 3

    Kliniğin sahibi Carlos Henrique Tiburcio, anne ve bebeğin geldiğinde sürekli çığlık attığını ve insanlardan korktuklarını söyledi.

  • 4

    DÜNYANIN EN ZENGİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP BÖLGELERİNDEN

    Güney Amerika'da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplayan Amazon ormanlarında, 40 bin ağaç çeşidi, 2 bin kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2 bin 200 balık çeşidi ile 128 bin 843 çeşit omurgasız hayvan türü bulunuyor . 

  • 5

    Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin de yüzde 10'unu barındıran Amazonlar, 8 ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400'den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor.

  • 6

    SÜREKLİ BÜYÜYEN BİR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA

    Bununla birlikte, dünyanın en zengin biyolojik yaşam alanlarından biri olan Amazon'daki canlılar, altın avcıları, anız yangınları ve ormanların tarım alanlarına dönüştürülmesi nedeniyle sürekli büyüyen bir tehditle karşı karşıya bulunuyor. 

  • 7

    GELECEK 50 YILDA BÜYÜK BİR ÇAYIRA DÖNEBİLİR

    Brezilya hükümetinin uzay verilerine göre Ağustos ayının ilk 10 gününde 10 binden fazla yangın tespit edildi. Bu sayı yangınların geçen yıla göre yüzde 17 artığına işaret ediyor. Uzmanlar, yangınların bu şekilde artması halinde  Amazon ormanlarının 50 yıla kalmadan koca bir çayıra dönebileceğinden endişe ediyor.

  • 8

    YABAN HAYATI YOK OLUYOR

    Bununla birlikte, kurak mevsimde çiftçiler ve arazi sahipleri, ormansızlaştırılmış ormanlık alanları temizlemek için sürekli yangın çıkarıyor. Alevler, ser esen rüzgar ve kuru yapraklarla beslenerek çoğunlukla kontrolden çıkıyor ve yaban hayatı kendilerini kurtarmak için alevlerden kaçıyor.

  • 9

    "İNSANLARIN DOĞAYA SAYGISI KALMADI"

    Ardından doğa koruma polisi veya vizdan sahibi insanlar tarafından bulunan zayıf ve ölmekte olan hayvanlar, bölgedeki az sayıda insanın yorulmadan  çalıştığı veteriner kliniklerine getiriliyor.

    Eyalet polisi için çalışan Marcelo Andreani, "İnsanların doğaya duyduğu saygı sona erdi. Yağmur yağmadığı için yangınların sürekli olduğu yılın bu zamanında, hayvanlar ölümden kaçmak için çaresizlik içinde sığınak arıyor ve sonunda şehre düşüyor ve kendilerini ezilme veya yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor” dedi.

  • 10

    BEBEK HAYAT MÜCADELESİNİ KAYBEDECEK

    Tiburcio, Amazonlara özgü bir tür olan Rondon marmoseti Xita'da beyin travması olduğunu ve durumunun iyiye gittiğini, ancak bebeğinin bunu başaramadığını ve yakında ölümünü beklediklerini açıkladı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız