Anne ve çocuğunun 13 bin yıl önceki korkusuz yürüyüşü gün yüzüne çıkarıldı

Bilim insanları, 13 bin yıl önce yaşayan anne ve çocuğunun, mamut ve kılıç dişli kaplan gibi yırtıcıların bulunduğu çamurlu bir nehir yatağında yaptığı tehlikeli yolculuğu gün ışığına çıkardı. ABD’nin New Mexico eyaletinde yapılan keşif, antik dönemde bilinen en uzun insan yürüyüşü olarak tarihe geçti. 

Haberler ntv.com.tr 15.10.2020 - 16:52

  • 1

    ABD’nin Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda Buzul Çağı’nın son döneminde yaşayan bir yetişkin ve küçük bir çocuğa ait fosilleşmiş ayak izleri bulundu.  Araştırmacılar, yaptıkları analizler kapsamında yetikin ayak izinin büyük olsılıkla bir kadına, düşük ihtimalle ise ergenlik çağındaki bir erkeğe ait olabileceğini söyledi. Bununla birlikte, ayak izlerinin bir anne ve iki yaşındaki çocuğuna ait olabileceği üzerinde duruldu.

  • 2

    TARİH ÖNCESİNİN KEŞFEDİLEN EN UZUN YÜRÜYÜŞÜ

    İngiltere’de yer alan Bournemouth Üniversitesi tarafından gerçekleştiren çalışmada, günümüzde New Mexico’nun güneyinde yer alan Playas’taki çamurlu bir nehir yatağında bulunan ayak izlerinin 1,5 kilometre boyunca devam ettiği belirtildi.

  • 3

    Tarih öncesinin bilinen en uzun yürüşü olarak geçen keşifte, annenin zaman zaman çocuğunu kucağına alarak hızlı bir şekilde koştuğuna dair kanıtların bulunduğu ifade edildi.

  • 4

    VAHŞİ HAYVANLARA YEM OLMAMAK İÇİN 1,5 KİLOMETRE BOYUNCA KOŞTU

    Öte yandan, Playas’tan alınan toprak örneklerini ayrı bir şekilde değerlendiren uzmanlar, bölgede 13 bin yıl önce kullanılan yolda, mamut, kılıç dişli kaplan, bizon ve develer gibi yırtıcı hayvan kalıntılarına rastlandıklarını söyledi. Araştırmacılar, anneninin muhtemelen tehlikeli yırtıcılarla karşılaşmamak için hızla koşmuş olabileceğini aktardı.
  • 5

    ANNENİN HEMEN GERİSİNDE YIRTICI HAYVAN AYAK İZİ BULUNDU

    Bournemouth Üniversitesi'nden Profesör Matthew Robert Bennett ve Profesör Sally Christine Reynolds, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, “'Zemin ıslak, çamurlu ve kaygındı. Bu yüzden oldukça yorulmuş olmalılarSaniyede 1,7 metre hızla yürüdüklerini tahmin ediyoruz. Rrahat bir yürüme hızı, düz ve kuru bir yüzeyde saniyede yaklaşık 1,2 ile 1,5 metre arasındadır” ifadelerini kullandı.

    Bununla birlikte Benneth, “Annenin yaklaşık 100 metre ötesinde bir mamut ayak izi bulduk. Muhtemelen  bu yolun tehlikeli olduğunu biliyordu. Ancak, annenin neden buradan gitmeyi tercih ettiğine dair ancak tahmin yürütebiliriz. Belki çocuğu hastalandı ve en kısa yol buydu. Bilimsel olarak bunu bilmemize imkan yok” dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız