Dünyanın en küçük "ülkesi": Sealand Prensliği 

Sizce dünyanın en küçük ülkesi hangisidir? Tanınmış ülkeler açısından konuşuyorsak, bu sıra hala yarım kilometrekareden biraz daha az bir alanı kaplayan Vatikan'a ait.  Peki ya tanınmayan ülkeler? İşte bu noktada işler biraz daha ilginçleşmeye başlıyor. Sealand Prensliği resmi olarak tanınan bir ülke değil, bir "mikro ulus" ancak  herhangi bir uluslararası kurum tarafından tanınmamasına rağmen kendisini egemen bir ulus olarak ilan ediyor.  Kuruluşundan, nüfusuna, bağımsızlığından,turizime Sealand Prensliği hakkında bilgiler...

Haberler ntv.com.tr 01.03.2024 - 10:30 Son Güncelleme : 01.03.2024 - 17:29

  • 1

    KURULUŞU

    Sealand Prensliği, Roughs Tower'ın bir parçası olarak 1967 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın İngiltere'yi bombalamak için kullandığı deniz platformlarından biri olarak  kurulmuştur. İngiliz Kraliyet Donanması tarafından inşa edilmiş olan bu platform, İngiltere'nin Thames Nehri ağzında bulunur.
  • 2

    BAĞIMSIZLIK İLANI

    ingiltere'nin 12 deniz mili dışındaki sularda bulunan Roughs Tower, uluslararası sularda olduğundan dolayı, Bates ailesi tarafından bağımsız bir devlet olarak ilan edildi. Roy Bates, bu platformu bir ülke olarak kabul ederek üzerinde egemenlik iddia etti.
  • 3

    HÜKÜMDARLIK VE YÖNETİM

    Roy Bates, kendisini Prens olarak ilan etti ve Sealand'ın ilk hükümdarı oldu. O ve ailesi, Sealand'da yaşamaya başladı ve Bates, kendi hükümetini oluşturdu. Ancak, bu hükümet sadece Bates ve ailesinden oluşmaktaydı.
  • 4

    SAVUNMA

    Sealand Prensliği, zamanla çeşitli savunma önlemleri aldı. Örneğin, 1978 yılında Sealand'a karşı bir istila girişimi oldu ve Prens Roy Bates ve oğlu Michael, saldırganları püskürtmek için ateş açtılar. Bu olay, Sealand'ın savunmasız olmadığını gösterdi.
  • 5

    ULUSLARARASI TANINMA

    Sealand Prensliği, uluslararası toplumda genellikle tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından tanınmamıştır ve hukuki statüsü tartışmalıdır. Dolayısıyla, Sealand pasaportları ve diğer belgeleri genellikle uluslararası seyahatlerde geçerli değildir.
  • 6

    TURİZM VE TİCARET

    Sealand, turistik ziyaretler için açıktır ve insanlar zaman zaman bu mikro ulusu ziyaret etmektedir. Ayrıca, Sealand'da bulunan çeşitli hizmetler aracılığıyla ticaret yapılabilir, ancak bu ticaret genellikle sınırlıdır ve uluslararası alanda tanınmaz.
  • 7

    Sealand’ı hukuki olarak hiçbir devlet tanımıyor. Bir gemi güvertesini andıran platformda kamara tarzı odalar bulunuyor.

    Ayrıca, helikopter pisti, kilise, spor salonu, mutfak, banyo, tuvalet, toplantı odası gibi bölümler yer alıyor. 

  • 8

    KAÇ KİŞİ YAŞIYOR?

    Sealand Prensliğinde yaşayanların sayısı 27’dir. Bu nüfus sayısıyla dünyanın en küçük mikro ülkesidir.

    Buna rağmen dünya üzerinde en çok soylu vatandaşa sahip ülkedir. Bunun sebebi, internet üzerinden şövalye, lord/leydi, baron/barones gibi unvanları satmasıdır.

    Ülkenin en büyük geçim kaynağı internet üzerinden sunduğu hosting hizmetidir. Bu ülkenin vatandaşlığını, unvanları, ilginç hediyeleri internet üzerinden satın alabiliyorsunuz. Ülkeye gitmek isterseniz, özel izin almanız gerekiyor.

  • 9

    GENEL BİLGİLER

    Alan: 4.000 m²
    Kuruluş tarihi: 2 Eylül 1967
    Nüfus: 27 (2002)
    Resmî dil(ler): İngilizce
    Sözde para birimi: Sealand doları
    Zaman dilimi: GMT

    Prens:

    1967–2012: Paddy Roy Bates

    2012 – Günümüz: Michael Bates

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız