Mısır’da bulunan soylu lahitindeki mumyanın yoksul bir kişiye ait olduğu ortaya çıktı  


Bilim insanları, Mısır’da keşfedilen 3 bin yıllık soylu lahitine ilişkin çarpıcı bir keşif yaptı. Araştırmacılar, tabutun içinde bulunan mumyalanmış bedenin aslında yoksul bir kadına ait olduğunu ve tabutta ismi yazan kişiden 150-200 yıl önce öldüğünü keşfetti. Bilgisayarlı tomografi ve radyo-karbon analizinin yapıldığı çalışma, antik Mısır’daki mumyalama tekniklerine ilişkin daha önce bilinmeyenleri de gün yüzüne çıkardı.

Haberler ntv.com.tr 04.02.2021 - 12:33

  • 1

    Avustralya’nın Sydney kentine yer alan Macquarie Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni keşif, eski Mısır mumyalanması hakkında bilinenler ve dünya çapındaki müzelerde yer alan lahitler hakkında yeni soruları gündeme getirdi. 

  • 2

    MUMYALAMADA ÇAMUR KABUK KULLANILDIĞI İLK KEZ KEŞFEDİLDİ

    Araştırmacı  Karin Sowada liderliğindeki bir ekip,  bilgisayarlı tomografi kullanarak Sydney Üniversitesi Chau Chak Wing Müzesi'nde tutulan mumyalanmış yetişkin bir kadını çevreleyen katmanları inceledi. 3 boyutlu görselleştirme ve kesitsel taramalar, bedeni çevreleyen keten katmanları arasına sıkıştırılmış çamur ve samandan yapılmış kabuğu ilk kez ortaya çıkardı. 

  • 3

    SOYLULAR MUMYALANIRKEN REÇİNE KULLANIYORDU

    Mumyalama, birçok eski kültürde yaygın olarak uygulanan, ölülerin üzerine çeşitli maddeler sürerek onları çürümekten korumak için uygulanan bir yönteme deniliyor.  Arkeologlar, şimdiye kadar Mısır mumyalama tekniğinde çamur kabuklarının kullanıldığını keşfedememişlerdi. Daha önce yapılan keşifler bedenin dönemine göre oldukça pahalı olan reçineyle kaplandığını göstermişti. 

  • 4

    Sowada, “Dünyanın dört bir yanındaki koleksiyonlarda bulunan mumyalanmış bedenler, nesillerdir burnumuzun dibinde oturuyor. Yeni teknolojinin uygulanması, daha önce bildiklerimize meydan okuyan tamamen yeni bilgileri ortaya çıkarabilir” dedi.

  • 5

    Bununla birlikte Sowada, kadının bedeninin neden reçineyle değil de çamurla kaplandığına ilişkin, “Merhumun ailesi, Mısırlı seçkin sınıflar tarafından kullanılan ve Akdeniz kıyılarından ithal edilen pahalı reçineyi karşılayamayabilirdi, bu yüzden muhtemelen yakındaki Nil'den daha ucuz, kolayca bulunabilen çamur kullandılar. Bugün bile, zenginler bir şeyler yaptıklarında, çoğu zaman toplumun geri kalanı onları kopyalıyor” dedi. 

  • 6

    TABUTUN ÜZERİNDE İSMİ YAZAN KİŞİDEN 200 YIL ÖNCE ÖLDÜ

    Bilim insanları ayrıca, mumyalanmış kadın bedeninin içine konulduğu tabutun üzerinde ismi yazan kişiye ait olmadığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, sargıların yaklaşık 3200 yıl öncesine yani millattan önce 12. yüzyıla ait olduğunu keşfetti.

    Sowada, "Karbon tarihlemesi, mumyalanmış kişinin tarihi ile tabutu arasında 150-200 yıllık bir tutarsızlığı ortaya çıkardı. Dekoratif üsluba göre tabut yaklaşık milattan önce  binli yıllara tarihleniyor. Sonuçlar, vücudun tabuttan daha yaşlı olduğunu ve ona ait olmadığını gösteriyor "açıklamasını yaptı.

  • 7

    TABUTUN ASIL SAHİBİ SEÇKİNLER SINIFINDAYDI

    Sowada, tahta tabutun üzerindeki yazıtta “Leydi Meruah” yazdığını ve bu kişinin "Amun İlahisi" ve "Isheru'daki Mut'un Tapınağı" olarak nitelendirildiğini söyledi. Mut, tanrı Amun'un eşiydi ve Isheru, antik Thebes'teki Karnak kompleksindeki tapınağının bir kısmına verilen antik isimdi.

    Sowada, bu nitelemelerin tabutun asil sahibinin nispeten yüksek statüye sahip evli bir kadın olduğunu gösterdiğini açıkladı.

    Öte yandan, tabut ve içindeki mumyanın  politikacı Sir Charles Nicholson tarafından 1860'da Sydney Üniversitesi'ne bağışlandığı belirtildi. Sowada, “ Mısır’da tabutu ve mumyayı  Nicholson'a satan satıcı, muhtemelen boş tabutu doldurmak için başka bir mumyalanmış bir cesedi yerleştirdi. Satıcı muhtemelen bir turistin farkı anlamayacağını düşündü ” dedi. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız