NASA: Uranüs'ün uydularında dünya dışı yaşam olabilir

Bilim insanları eğer Güneş sistemi’nde dünya dışı yaşam varsa, uzun zamandır bunun Mars'ın yüzeyinin altında, Venüs'ün bulutlarında, Jüpiter'in buzlu okyanuslarında veya Satürn'ün uydularında saklanıyor olabileceğini düşündüler. Ancak Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından yapılan yeni bir keşif, Uranüs'ün uyduları Titania ve Oberon'un yaşamı desteklemek için yeterince sıcak okyanuslara sahip olabileceğini gösterdi. 

Haberler ntv.com.tr 06.05.2023 - 16:41

  • 1

    Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 1980'lerde Voyager 2'nin Uranüs'e yakın geçişlerinden elde edilen verileri yeniden analiz ettikten ve gezegenin en büyük beş buzlu uydusunda su belirtileri aramak için bilgisayar modellemesini kullandı.

  • 2

    ALANINDAKİ İLK ÇALIŞMA

    Söz konusu çalışma,  Uranüs’ün uyduları Ariel, Umbriel, Titania, Oberon ve Miranda'da iç yapı ve yapının nasıl geliştiğini belirleyen ilk araştırma olarak kayıtlara geçti.

  • 3

    Araştırmacılar, Uranüs’ün dört uydusunda okyanus çekirdeği buldu. Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, bu su kütlelerinin her birinin onlarca kilometre derinliğinde olacak kadar geniş olabileceğini ortaya koydu.

  • 4

    Bununla birlikte bilim insanları, Ariel, Umbriel, Titania ve Oberon'un bir okyanusu barındırmak için gerekli olan iç ısıyı muhafaza edecek kadar yalıtılmış olduğunu belirledi.  

  • 5

    İKİ UYDUDA ISI KAYNAKLARI BULUNDU

    Bilim insanları, daha da iyisi, Titania ve Oberon'da bu okyanusların potansiyel olarak dünya dışı yaşamı destekleyecek kadar sıcak olabileceğini söyledi. Bu teori ayrıca uyduların kayalık mantolarında sıcak sıvı salan ve bir okyanusun sıcak bir ortamı korumasına yardımcı olabilecek  bir ısı kaynağının keşfedilmesiyle desteklendi.

  • 6

    Diğer taraftan, Uranüs'ün etrafında dönen en az 27 uydusu bulunuyor.En büyük dördü bin 160 km genişliğindeki Ariel'den bin 580 km çapındaki Titania'ya kadar uzanıyor. 

  • 7

    Uzmanlar, boyutu göz önüne alındığında, radyoaktif bozunmanın yarattığı sıcaklık nedeniyle, ikincisinin büyük olasılıkla iç ısıyı koruyacağına uzun zamandır inanıyorlar.

  • 8
    Dünya'da gezegenimizin verdiği ısının yüzde 50'si uranyum ve toryum gibi elementlerin radyoaktif bozunması tarafından üretiliyor.
  • 9
    Uranüs'ün diğer büyük uydularının, bir yeraltı okyanusunun donmasını önlemek için gereken ısıyı muhafaza edemeyecek kadar küçük olduğu düşünülüyordu, ancak yeni araştırma bu düşünceye meydan okudu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız