Rusya-Ukrayna sınırında tansiyon yükseldi: Biden, Rusya'nın işgale hazır olduğunu açıkladı

Rusya ve Ukrayna arasındaki tansiyon, ABD ve Rusya'nın peş peşe gelen açıklamalarının ardından yükseldi. Son olarak  Rusya, "ABD'nin, güvenliğimizin yasal garantileri konusunda hazır olmaması durumunda, askeri tedbirler uygulamak zorunda kalacağız" açıklamasını yaptı. Ardından, ABD Başkanı Joe Biden, "Rusya'nın işgal tehdidi çok yüksek. Tüm göstergeler Rusya'nın işgale hazır olduğunu gösteriyor" dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise Ukrayna'nın doğusunda tank ateşinin bildirildiğini duyurdu. 

Haberler ntv.com.tr, AFP, Reuters, NTV Haber, Anadolu Ajansı 17.02.2022 - 21:40 Son Güncelleme : 17.02.2022 - 23:02

  • 1

    UKRAYNA'DAN RUSYA'YA "GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ" MESAJI

    Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya ile tüm formatlarda görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

    BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Kyslytsya, Rusya'nın gerginliği artırması durumunda Ukrayna'nın kendisini savunacağını ifade etti.

    Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki etnik Rus vatandaşlarının "soykırıma uğradığı" iddialarının "uydurma ve sorumsuzca yapılmış" açıklamalar olduğunu belirten Kyslytsya, Ukrayna'nın barışçıl bir çözüm istediğini söyledi.

    Rusya'nın doğrudan görüşmeler için ön koşullar sunduğunu söyleyen Kyslytsya, "Biz liderler seviyesi dahil tüm formatlarda görüşmeye hazırız" dedi.

  • 2

    BLİNKEN: SORUNU ÇÖZMENİN TEK YOLU DİPLOMASİ

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gündeme dair açıklamalarda bulundu.

    Blinken, "Sorunu çözmenin tek yolu diplomasi. Rusya'ya, ABD'nin önerilerini sunduk. Birkaç saat önce Lavrov'a Avrupa'da bir araya gelme önerisinde bulundum" dedi. Ayrıca Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için sahte bir terör saldırısı, kimyasal saldırı ya da sivillere yönelik insansız hava saldırısını gerekçe gösterebileceğini söyledi.

    Rusya'ya diplomasi çağırısında bulunan Blinken, "Rusya hiçbir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeyeceğini net bir şekilde açıklarsa ve daha sonra askerlerini kışlalarına geri gönderirse, diplomasi masasına oturursa her şey çok daha farklı olacaktır. Bunu reddederse de dünya bunu unutmayacaktır"  diye konuştu.

  • 3

    Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin ise  ABD'nin, Ukrayna'ya saldırmak için bahaneler üreteceği yönündeki suçlamalarını reddetti.

    Verşinin, Batılı ülkelerin "asılsız iddialarla" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) "sirke" çevirmemeleri gerektiğini söyledi.

    Verşinin, BMGK'de yaptığı konuşmada, Batılı ülkeleri "spekülasyon yapmakla" suçladı.

    Öte yandan Verşinin, Ukrayna ordusunu da ülkenin doğusundaki etnik Rusları hedef almakla suçladı.

  • 4

    RUSYA: ASKERİ TEDBİRLER UYGULAMAK ZORUNDA KALACAĞIZ

    Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye verilen yazılı yanıtta, "Rusya, ittifakın doğuya doğru genişlememesi konusunda NATO'dan yasal olarak bağlayıcı garantiler konusunda, 'somut teklifler' bekliyor. ABD'nin, güvenliğimizin yasal garantileri konusunda hazır olmaması durumunda, askeri-teknik tedbirler uygulamak zorunda kalacağız" denildi. 

    Bakanlık, ayrıca ABD'nin Moskova'nın temel isteklerini görmezden geldiğini bildirerek, "Kırmızı çizgiler göz ardı ediliyor" açıklamasını yaptı. 

  • 5

    BİDEN: RUSYA'NIN İŞGAL TEHDİDİ ÇOK YÜKSEK

    ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı gelecek günlerde işgal edebileceğini ancak diplomatik çözümün de halen mümkün olduğunu söyledi. Biden, Ohio eyaletine yapacağı ziyaret için Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Rusya'nın Ukrayna'yı işgal riskini "çok yüksek" olarak niteleyen Biden, Rusya'nın Ukrayna işgali için yanıltma operasyonu düzenleyebileceğini kaydetti.

  • 6

    Biden, "Rusya hala hiçbir askerini bölgeden çekmedi, aksine daha çok asker gönderdi. Rusların yanıltma operasyonuna hazırlandığına inanmamız için nedenimiz var. Şu anda elimizdeki tüm belirtiler, Rusların Ukrayna'ya girmeye hazırlandığına işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

    ABD Başkanı Biden, bir gazetecinin "Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusuna, "Evet ama şimdi değil, gelecek günlerde" yanıtını verdi. Diplomatik çözümün halen mümkün olup olmadığının sorulması üzerine Biden, "Evet bu mümkün" dedi.

  • 7
    Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektuba da halen yanıt beklediğini sözlerine ekleyen Biden, Rusya'dan gelen yanıtı henüz okumadığını kaydetti. Putin ile bir telefon görüşmesi yapıp yapmayacağı sorusunu Biden, "Hayır onu aramayacağım, Putin'i arama planım yok." şeklinde yanıtladı.
  • 8

    UKRAYNA'NIN DOĞUSUNDA TANK ATEŞİ KAYDEDİLDİ

    Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna doğusunda tank ateşi bildirildiğini duyurdu. İngiliz mevkidaşıyla konuşmasının ardından açıklama yapan Kubela, "Her türlü senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Rusya sorumluluğu ABD'nin üzerine atacak durumlar yaratmaya çalışıyor" dedi. 

  • 9

    Diğer taraftan Rusya, bu hafta bazı birimlerinin Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatları tamamladığını ve üslerine geri döndüğünü duyurdu.

  • 10

    RUS ASKERLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI

    Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatı tamamlayan birliklerinin bir kısmını geri çekmeye başladığını, ancak sürecin biraz zaman alacağını söyledi.
  • 11

    RIA: YAKLAŞIK 10 ASKERİ KONVOY KIRIM'DAN AYRILDI

    Bununla birlikte,  RIA Haber Ajansı’nın sabah saatlerinde bildirdiğine göre, yaklaşık 10 Rus askeri konvoyu, tatbikatları tamamladıktan sonra Kırım'dan ayrıldı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, konvoyların nereye taşındığı belirtilmedi.

  • 12

    "RUS ORDUSU ÇEKİLMEK YERİNE ASKER SAYISINI ARTIRDI"

    Ancak, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın askeri birliklerini geri çektiği iddialarını reddederek, Rus ordusunun hazırlıklarını artırdığını savundu. Austin, Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO'nun ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
  • 13
    Moskova yönetiminin askerlerini geri çektiği iddialarını kabul etmeyen Austin, Rusların Karadeniz'de hazırlıklarını artırarak "kan stoku yaptıklarını" belirtti.

    Rusya'nın askerlerini Ukrayna sınırına yaklaştırdığını ve bölgedeki askeri uçuşların sayısının arttığını dile getiren Austin, kendisinin de asker kökenli olduğunu, Rusya askerlerinin eski pozisyonlarına döndürülmediğini düşündüğünü söyledi.
  • 14

    "RUS ORDULARI NATO KAPISINA DAYANDI"

    Austin, Rus ordularının Karadeniz, Kırım ve çeşitli bölgelerdeki varlıklarıyla NATO kapısına dayandığını söyledi. ABD'nin müttefikleriyle tetikte olacağını kaydeden Austin, "ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını yeniden açıkça vurgulamak istiyorum. (ABD Başkanı Joe) Biden'ın da dediği gibi eğer NATO topraklarının her bir adımını savunmamız gerekiyorsa savunacağız" dedi.
  • 15
    Austin, Moskova yönetiminin, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı tehdit oluşturduğuna inanmalarını istediğini ve kendilerini bu şekilde haklı çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.
  • 16

    Rusya'nın bölgedeki askeri hareketliliğini izlemeye devam edeceklerinin altını çizen Austin, Rusya'nın gerçekten geri çekilip çekilmediğinin zamanla anlaşılacağını ancak kendilerinin bölgedeki askeri hazırlığı artırmanın yollarına bakacaklarını bildirdi.

  • 17

    NATO: RUSYA'NIN GERİ ÇEKİLDİĞİNİ GÖRMÜŞ DEĞİLİZ

    NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, "Rus askerlerinin geri çekildiğini görmüş değiliz. Hazırlıklı olmak zorundayız. Biz çatışmayı engellemek için varız. Belarus'ta konumlandırılan füzeler uzun vadeli olarak endişeye yol açıyor. NATO müttefiklerinin Rusya ile yaptığı en önemli anlaşmalardan biri buydu. Ama Rusya, yeni füzeler üreterek hepimizin güvenliğini tehlike atmış oldu" açıklamasını yaptı. 

    Stoltenberg, sözlerine şöyle devam etti: 

    "Silahsızlanma, hem NATO hem Rusya'nın güvenliği için önemli bir adımdır. Rusya'dan henüz bir yanıt almadık. Gerçek bir çekilme görmemiz gerekiyor. Uzun bir yığınak yapma sürecinden bahsediyoruz. Ancak, yoplamdaki asker sayısının sürekli arttığını gördük. Bir tankı trene yüklemek geri çekilme değildir. Rusya'nın gerçekten söylediğinin gerçekleştiğini görmek istiyoruz."

  • 18

    "BU NORMAL BİR TATBİKAT DEĞİL"

    NATO Genel Sekreteri ayrıca Rusyanın  sınırda hiçbir uyarı vermeden Ukrayna'yı işgal edecek kadar yeterli askeri gücü olduğunu belirterek, "Niyetlerini bilmiyoruz. Bu normal bir tatbikatın dışında bir durum. Rusya'ya sürekli bir diplomasi çağrısında bulunuyoruz.

    Maalesef şu anda gördüğümüz duruma göre Rusya temel güvenlik prensiplerine karşı çıkıyor. Güç tehdidiyle ülkeleri sindirdiğini görüyoruz. Bizim barışı korumaya devam edebilmek için başka bir seçeneğimiz yok. Benim için bu durum NATO'nun önemini daha da arttırıyor" diye konuştu.

  • 19

    MOSKOVA, ABD'NİN BÜYÜKELÇİ YARDIMCISINI SINIR DIŞI ETTİ

    ABD Büyükelçiliği Sözcüsü ise, Moskova'nın ABD'nin Rusya Büyükelçi Yardımcısı Bart Gorman'ı sınır dışı ettiğini açıkladı.
  • 20

    UKRAYNA AYRILIKÇILARA SALDIRIYI YALANLADI

    Öte yandan, Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Donbas't ayrılıkçı mevzileri hedef alma suçlamalarını yalanladı.

  • 21

    "UKRAYNA BİRLİKLERİ ATEŞ AÇMADI"

    Ukrayna Ortak Güçler Operasyonu’nun sözcüsü, "Pozisyonlarımıza 122 mm top dahil olmak üzere yasak silahlarla ateş açılmasına rağmen, Ukrayna birlikleri ateş açmadı" dedi.

  • 22
    Rus ayrılıkçılar Ukrayna ordusunun saldırı düzenlediğini öne sürmüştü.
  • 23

    150 BİN ASKERİN YIĞINAK YAPTIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

    ABD Başkanı Joe Biden önceki günkü konuşmasında Rusya-Ukrayna sınırında 150 bin civarında Rus askerinin yığınak yaptığını açıklamıştı.

  • 24

    UKRAYNALILARIN SIĞINAK ARAYIŞI

    Diğer taraftan, Rusya'nın sınırdaki bazı askerlerini geri çektiğini açıklamasının ardından tansiyon dinmiş gibi gözükse de Ukraynalılar tedbiri elden bırakmıyor. Ukraynalı yetkililer, olası bir hava saldırısına karşı kullanılabilir sığınakları aramayı sürdürüyor.

  • 25

    SIĞINAKLARIN ÇOĞU KULLANILABİLİR DURUMDA DEĞİL

    Sınıra yaklaşık 39 kilometre mesafede bulunan Harkov'da bölge meclisi üyesi Yulia Smagina kentteki sığınak bulma çalışmalarına öncülük ediyor. Smagina şu ana kadar olası 4 bin 300 acil durum sığınağının 100'ünü buldu.

    Ancak, yalnızca 4'ünün insanların kalması için hazır olduğunu söyledi. Hükümet tarafından olası sığınaklar olarak belirtilen bodrum katlarının ve yer altı sığınaklarının çoğunu su bastı. Bazıları ise kanalizasyon ve atıklar nedeniyle hasar görmüş durumda bulunuyor. 

  • 26

    Anne kızın şimdi olası bir Rusya saldırısına karşı ilaç, pasaport ve diğer temel ihtiyaçlardan oluşan çantaları hazır durumda bekliyor.

  • 27

    Ukraynalıların birçoğu  saldırının yakın olmadığına inansa da, bazıları kaçış çantaları yapıp güvenlik protokolleri oluşturarak  bu olasılığa karşı hazırlanıyor.  Harkov sakinlerinden  Elena Znatkova kızı Derya ile 2014 yılında ayrılıkçı güçler tarafından ele geçirildiğinde Luhansk kentinden kaçmıştı.

  • 28
    Znatkova, “ anılarımız çok yoğun. Ancak yine de daha hazır ve korunmuş hissediyorum. Çünkü ne yapacağımı, nereye gideceğimi, yanıma ne alacağımı biliyorum” dedi.
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız