Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında silahlı çatışma: En az 25 ölü

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışma çıktı. Sudan ordusuna ait savaş uçakları, ordu ile HDK güçlerinin çatıştığı bazı noktaları bombaladı. Çatışmalarda en az 25 kişi hayatını kaybetti, 183 kişi yaralandı.

Haberler AFP, Anadolu Ajansı 16.04.2023 - 02:36 Son Güncelleme : 16.04.2023 - 03:26

  • 1

    Sudan'da Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında güvenlik reformu anlaşmazlıkları sıcak çatışmaya dönüştü.

    Başkent Hartum başta olmak üzere birçok kentte askerler karşı karşıya geldi.

  • 2

    Hartum'daki çatışmalar Uluslararası Havalimanı'nda yoğunlaştı. Bölgeden yoğun dumanlar yükselirken yolcu uçakları ateşe verildi.

  • 3

    HDK YOLCU UÇAĞINI VURDU

    Sudan Dışişleri Bakanlığı, ordu ile çatışan HDK'nin, Hartum Uluslararası Havalimanı'na saldırarak, Suudi Arabistan Havayollarına ait bir yolcu uçağı ile Sudan'a ait bir uçağı vurduğunu açıkladı.

    Bakanlıktan yapılan açıklamada, silahlı kuvvetlerin, havalimanına saldıran HDK'yi püskürterek havalimanı ve çevresindeki silahlı varlığı temizlemeyi başardığı aktarıldı.

    Açıklamada, Suudi Arabistan Havayollarına ait bir yolcu uçağı ile Sudan'a ait bir uçağın vurulduğu bilgisi paylaşıldı.

  • 4
    Sudan ordusuna ait jetlerin HDK güçlerine bağlı zırhlı araçları füzelerle vurduğu bildirildi.
  • 5

    HDK güçleri, Sudan Devlet Televizyonu binasına girdi. Canlı yayın sırasında silah sesleri duyuldu.

    HDK, Başkanlık binasını da ele geçirdiklerini duyursa da ordu bu iddiayı yalanladı.

    Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, çatışmalarda en az 25 kişi hayatını kaybetti, 183 kişi yaralandı.

  • 6

    "HDK'Yİ TASFİYE ETMEDEN DİYALOĞA OTURMAYACAĞIZ"

    Sudan ordusu, "Hımidti'nin milisleri" olarak tanımladığı ve dün sabahtan beri çatıştığı paramiliter güç HDK'yi tasfiye etme ve parçalamadan önce müzakere veya diyaloğa oturmayacaklarını duyurdu.

    Halkı, HDK ile çatışmaya girmemeye çağıran ordu açıklamasında, "Güvenliğinizi koruyun ve Hımidti'nin isyancı milisleriyle çatışmayın. Silahlı Kuvvetler, bu meseleyi hızlı bir şekilde çözmeye muktedirdir, ancak operasyonlardan zarar görmemeniz için çalışıyoruz." denildi.

  • 7

    TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN UYARI: EVLERDE KALIN

    Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmaları ve gerekmedikçe seyahat etmemeleri istendi.

    Açıklamada, "Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur." uyarısı yapıldı.

  • 8

    DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ENDİŞE DUYUYORUZ

    Dışişleri Bakanlığı, Sudan'da ordu ile paramiliter HDK arasında sabah başlayan çatışmalardan endişe duyulduğunu bildirdi.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Sudan'da bugün yaşanan silahlı çatışmalardan endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

    Sudan'daki tüm kesimlerin, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükunet ve diyaloğa davet edilen açıklamada, Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabileceği vurgulandı.

    Açıklamada, "Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edecektir." ifadeleri kullanıldı.

  • 9

    ABD, AB VE BM'DEN ÇAĞRI

    ABD ve Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) de çatışmalara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

    BM Genel Sekreterliği Sözcülüğünün resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Guterres'in, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ile çatışmaların nasıl yatıştırılabileceğini görüştüğü bildirildi.

    Guterres'in ayrıca Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve HDK Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile de görüşerek, taraflara şiddete acilen son verilmesi ve diyaloğa geri dönülmesi çağrısında bulunduğu aktarıldı.

    Açıklamada, Genel Sekreter'in, güvenliği yeniden tesis etmek ve devam eden siyasi süreci sonuçlandırmak için süregelen çabalarla yakın koordinasyon içinde yardımcı olma teklifinde bulunduğu belirtildi.

  • 10

    HDK'NİN AÇIKLAMASI

    Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ordu birliklerinin başkent Hartum'daki karargahlarına kapsamlı saldırı düzenlediğini duyurmuştu.

    Açıklamada şunlar kaydedilmişti:

    "HDK, 15 Nisan Cumartesi sabahı, orduya bağlı büyük bir silahlı kuvvetin Hartum'daki Soba kamp alanımızdaki kuvvetlerimizin karargahına girerek orada bulunan kuvvetleri kuşatması ve ardından tüm gücüyle onlara kapsamlı bir saldırı düzenlemesinin şaşkınlığı içerisinde. ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan dörtlü mekanizma ile arabuluculuk faaliyetlerini sürdüren Sudan Kurtuluş Ordusu Hareketi lideri Mini Arko Minawi, Adalet ve Eşitlik Hareketi lideri Cibril İbrahim ve Kuzey Halk Hareketi lideri Malik Agar'ı bu konuda bilgilendirdik."

  • 11

    SUDAN'DA NELER OLUYOR?

    Sudan'da tansiyonun tırmanması, ordu ile HDK arasında "askeri güvenlik reformu" konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi.

    HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması ve ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri kapsayan güvenlik reformu, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.

  • 12
    Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK'nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız